У нас има 112 кредитни милионери

Средната сума на един заем у нас е 3100 лв.

Точно 112 са българите, които са теглили кредити за сума над 500 хил. лв. Това показва доклад на Българската народна банка към края на 2005 г. Те дължат общо 105 млн. лв. на банковата система, което прави средно по около един милион. На кредитните милионери е дело половин процент от портфейла със заеми на банките.


БНБ за пръв път дава информация и колко точно са гражданите, които са теглили кредит за сума над 1 млн. лв. Такива са общо 25 души, които дължат общо 43 млн. лв. Това означава, че средно всеки от тях има дълг от 1.7 млн. лв. Дванадесет българи са взели заеми в левове за близо 23 млн. лв., а други тринадесет са задлъжняли с общо 20.2 млн. лв. в еврокредити. В щатски долари или друга валута няма нито един длъжник с по-сериозна сума, сочат данните на БНБ. Това означава, че българите предпочитат да трупат дългове единствено в левове и евро. Това е нормално предвид действащия валутен борд у нас, както и очакваното членство на страната в Европейския съюз през следващата година.


Заеми в диапазона между 500 хил. и 1 млн. лв. имат общо 87 българи, показва още статистиката на БНБ. От тях най-много са тези, които са предпочели кредита в евро - 56. Те дължат общо 39.6 млн. лв. на банковата система. Левовите милионери в същия диапазон са 29, които имат да връщат заеми за 208 млн. лв. Кредитните милионери у нас през последните шест месеца са се увеличили с 30.
Най-много обаче си остават най-малките заеми - на сума до хиляда лева - те са общо 1.3 млн. на брой, което представлява 60% от всички кредити за населението. Средната сума на тези микрокредити е около 300 лв., което показва сериозният потенциал в тази ниша на небанковите финансови институции, които финансират покупки на суми до 1000 лв. Те се намират най-вече в магазините за бяла и черна техника.


БНБ отчита, че заемите за населението са общо 2.2 млн. на обща сума 6.9 млрд. лв. Средната сума на един заем достига 3107 лв., което показва, че населението основно тегли кредити за малки покупки - най-вече за обзавеждане или за придобиване на кола на старо.


В същото време има 17 292 българи, които имат депозити на сума над 50 хил. лв., показва още статистиката на централната банка.


---------------------


Няма риск от свръхзадлъжнялост на населението в България, тъй като нивото на дълга на домакинствата изглежда ниско, съпоставено с нивото на доходите. Проблеми могат да възникнат обаче за отделни хора, особено като се има предвид, че задлъжнялостта не е разпределена хомогенно. Това се казва в доклад за финансовото богатство на гражданите, представен вчера от италианската банка "Уникредит", собственик у нас на Булбанк, Ейч Ви Би банк "Биохим" и "Хеброс". У нас средно на човек от населението финансовите активи (пари в брой, депозити, пенсионни фондове, застраховки, взаимни фондове и др.) в края на миналата година са били 1151 евро. В същото време дълговете възлизат на 492 евро. Съотношението дълг към активи у нас по това време е 43%, което е доста над средното за еврозоната - 27 на сто.


През 2008 г. италианците предвиждат всеки българин да разполага средно с 1907 евро, което е ръст от 65% в сравнение с богатството му сега. В същото време банката очаква дълговете да се повишат с близо 95% до средно 956 евро. Въпреки очертаващия се изпреварващ темп на покачване на задлъжнялостта в проценти спрямо ръста на богатството в абсолютни стойности спестяванията ще са по-големи от дълговете. Това се случва и сега, като и през миналата година домакинствата заздравиха позицията си на нетен кредитор в икономиката, тъй като отчетеният ръст на спестяванията беше по-силен от този на финансовите пасиви.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kamski
  *****

  A komunizma i postkomunizma rodi nad 20 miliardera!Miliardite izraboteni
  ot rabotliviq bylgarski narod za poslednite 50-60 godini se namirat vyv familiite:Jivkovi,
  Vel4evi,Stani6evi,Djurovi,stanko-todorovi/4erep4eto mu e plemennik/Doinovci,
  kimon Georgievci-ombudsmana-Ginio Ganev e zet na prevratadjiqta zvenar-Kimon georgiev...
  i dr drugari miliareri ot Politburo na BKP

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK