Браншът обяви създаването на национален съюз в туризма

Организацията е втората, която се стреми за обединение на сектора

Претендиращитеза национални браншови организации в туризма - Българската асоциация натуристическите агенции (БАТА), Българската хотелиерска и ресторантьорскаасоциация (БХРА) и Българската туристическа камара, обявиха във вторник създаванетона Национален съюз на българската туристическа индустрия. Учредителнотосъбрание е планирано за 25 април, съобщи председателят на БАТА Донка Соколова.Целта на новата организация е да обедини всички работещи в сектора хотелиери,туристически агенции, ресторантьори и свързаните с него компании, които сеявяват обслужващи звена - транспорт, земеделие и хранително-вкусовапромишленост. Дори се очаква да се присъединят застрахователни дружества ибанки, обясни зам.-председателят на туристическата камара Борис Гълъбов. Спореднего в националния съюз ще се включат още продуктовите, регионалните и местнитетуристически организации, съюзи и съвети.Къмобединяването на същата членска маса се стреми още една неправителственаструктура - Национален борд по туризъм. Така опитите на туристическия сектор дасе обедини в изискваната от Евросъюза единна организация, която да представляваи регулира бранша, изглеждат отново обречени на провал. Учредяването на борда епланирано за 3 май и вече беше определено от опонентите му като новата Г-13 вотрасъла заради едрите играчи, събрани в него. Инициативата идва отизпълнителния директор на Българската организация за конгресен туризъм (БОКТ)Поли Карастоянова. Засега тя е подкрепена от 30 компании, които са по-големитеиграчи в бизнеса. Според официалното съобщение сред тях са представителстватана големите туроператори ТУИ, ИТС и "Томас Кук", Красимир Станев(изпълнителен директор на "Албена" АД), Борислав Дионисиев(собственик на "Бест тур" ЕООД), Радосвет Радев (изпълнителендиректор на "Дарик радио"), президентът на Българската голф асоциацияКрасимир Гергов, президентът на "МИГ груп" Слави Бинев, собственикътна "Селена холдинг" Младен Мутафчийски, съдружникът в "Глорияпалас" АД Николай Божинов, "Св. Константин и Елена" (собственостна варненската икономическа група ТИМ). Посочва се също, че инициативата сеподкрепя и от кмета на София Бойко Борисов, както и от председателя наБългарската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин.


Разпространениятсписък предизвика негативни реакции сред поддръжниците на конкурентнатаорганизация - Национален съюз на българската туристическа индустрия."Почти целият туристически бранш не подкрепя създаването на Националенборд по туризъм в предложения вид и повечето хора от бизнеса гледат на негокато на Г-13", смята председателят на Съюза на собствениците в Слънчевбряг Елена Иванова, която е и зам.-председател на БХРА. Разминаването впозициите им с Благой Рагин тя обясни като негово еднолично решение, тъй катоняма решение на управителния съвет на асоциацията. Самият Рагин вчера беше поднапрежение и призна, че в хотелиерската асоциация не се подкрепя създаването наборда на лична основа между някои хора в ръководството. По думите му два синоданяма да са полезни за туризма, визирайки създаването на новия съюз и борда.Национален съюз на българската туристическа индустрия ще бъде отворен и къмедрия бизнес, на който също ще бъдат изпратени покани да се присъедини, заявиДонка Соколова. Тя допълни, че ако бъде учредена конкурентната структура,т.нар. борд, той също може да се присъедини към съюза. "Ако направятстъпка встрани и не се се влеят в борда, ще останат извън кораба натуристическия сектор", е мнението на Поли Карастоянова от инициативниякомитет за националния борд. По думите й в тяхната организация ще влязатнай-големите и сериозни имена не само в туризма, но и в икономиката.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK