Държавата ще вложи 100 млн. евро в индустриални зони

Общо 100млн. евро ще инвестира държавата в създаването на индустриални зони презследващите няколко години, обяви Лидия Витошка от дирекция “Инвестиционна политика”на Министерството наикономиката и енергетиката (МИЕ) по време на икономическия форум “Пазари, инвестиции, проекти”в Пловдив. Парите сапредвидени в периода от 2007 до 2013 г.Държаватаи общините ще подпомогнат създаването на фондовете чрез изграждането наинфраструктура, предоставянето на субсидии, оползотворяването на пустеещи земии парцели от поземления фонд, както и обучение на работна ръка.


Зарадиотсъствието на промишлени зони страната е загубила преки инвеститори от Швеция,Канада и Великобритания, отбеляза Стоян Сталев, изпълнителен директор наБългарската агенция за инвестиции (БАИ). Основна причина за малкото на бройтърговско-промишлени зони в България е липсата на нормативна уредба и закони,които да стимулират създаването им, обясни още той.


В моментаекип на икономическото министерство съвместно с експерти на агенцията заинвестиции и Министерството на регионалното развитие и благоустройствоторазработва проект за промяна на Закона за инвестициите, с който да се стимулираразвитието на индустриални зони, добави Сталев. Специфичните предимства, коитоедин индустриален парк предлага на инвеститорите, са предоставянето на свободниплощи и готови сгради, бързо уреждане на административните процедури,транспортни и логистични услуги и др.
-----------------


Търговско-промишленазона - Куклен (ТПЗ - Куклен), която ще бъде изградена край Пловдив, ще енай-новият индустриален парк в страната. Инвеститори в него ще са пловдивскиятКомбинат за цветни метали чрез дружеството “КЦМ 2000” и инженеринговата компания “Сиенит холдинг”.Разположението на ТПЗ -Куклен, предоставя достъп на бъдещите инвеститори до ключови транспортни итърговски връзки, обяви инж. Никола Добрев, изпълнителен директор на КЦМ. Вблизост до парка е разположено летището в Пловдив и минават няколко транспортникоридора. Индустриалният парк ще бъде изграден върху площ от 730 дка, обясниПламен Панчев, управител на “Сиенит”.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK