Русия пак има претенции за оръжейните лицензи

Руската държавна компания "Рособоронекспорт" отново предявипретенции към българския оръжеен завод "Арсенал", който произвеждановите модификации на автомат "Калашников". Това е съобщил пред ИТАРТАСС представител на руската търговска организация по време на 10-атамеждународна изложба за оръжейна и военна техника, която се провежда вМалайзия.


Руската страна отново се позовава на старите договори междудвете страни за лицензионните права върху производството на рускооръжие. Според "Рособоронекспорт" българският производител на"Калашников" продължавал да произвежда автомата без необходимителицензи. Български експерти обаче обясниха, че въпросът синтелектуалната собственост е частно правен и трябва да се решава междупатентните ведомства на двете страни.


Проблемът с лицензионните права върху оригиналните оръжия,произвеждани до 1989 г. от българските заводи, продължава повече от 15години. По старите договори правото на българските оръжейни заводи даправят автомати и пистолети изтече преди 7-8 години. Въпросът сеочакваше да бъде решен на междуправителствено ниво, но двете страни нестигнаха до споразумение. Междувременно българските производителидоказаха, че отдавна не произвеждат оригиналните руски оръжия. По многоот тях са правени подобрения, патентовани като български разработки. Потази причина руските компании не са успели да докажат за нито една отдържавите, в които са се произвеждали техни оръжия, че има кражба наинтелектуална собственост. Въпросът е бил отнасян до международнитепатентни организации, но без резултат, обясниха оръжейни експерти.


Според руската страна българските автомати значителноотстъпвали на тези, произвеждани в завода "Ижмаш". По бързина наизстрела и устойчивост на приклада също не отговаряли на рускитестандарти, пише руската агенция PRIME TASS. Изпълнителният директор на"Арсенал" Николай Ибушев не беше намерен за коментар. През последнитегодини обаче компанията въведе европейски стандарти за качество иуспешно печели поръчки, обясниха от Министерството на икономиката.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK