"Дънди" очакват ново забавяне на проекта си за Челопеч

Близо 200 представители на работнически инициативен комитет към "Челопеч майнинг" протестираха в сряда срещу забавянето на проекта за разширяване на производството в рудника.

© Красимир Юскеселиев

Близо 200 представители на работнически инициативен комитет към "Челопеч майнинг" протестираха в сряда срещу забавянето на проекта за разширяване на производството в рудника.
Канадската компания "Дънди прешъс металс" не очаква министърът наоколната среда и водите Джевдет Чакъров да подпише проекта на фирматаза разширяване на преработката на медно-златни руди в притежаваната отнея мина "Челопеч" и производството на метали от концентрат. Товаобявиха в сряда от ръководството на дружеството по време на протест напредставители на работническия инициативен комитет към рудника предпрезидентството и Министерския съвет. На него работещи в рудника иподизпълнителски фирми поискаха от управляващите незабавни действия заодобряване на инвестиционното предложение на "Дънди".


Проектът наканадската фирма беше забавен от екоминистъра Джевдет Чакъров, въпрекиодобрението на инвестиционното предложение от Висшия експертенекологичен съвет към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).Министър Чакъров реши преди това да изиска от колегата си викономическото и енергийното министерство Румен Овчаров становище зацианидната технология за добив на злато, която се предвижда да бъдеползвана в мината. В сряда по официална информация на пресцентъра наМинистерството на икономиката Румен Овчаров трябваше да подпишедокумент с положително становище за проекта на "Дънди" и да го изпратина колегата си Чакъров.


Очакванията ни са екоминистърът отново да несе подпише инвестиционното ни предложение независимо от подкрепата наикономическото министерство, каза в сряда за "Дневник" Лоранс Марсланд,главен оперативен директор на "Дънди прешъс металс". Според негоДжевдет Чакъров може да си измисли нови причини, за да не дадеокончателно одобрение. "Ще успеем да се преборим в крайна сметка, но нее ясно кога точно във времето", заяви пък Робърт Бел, генераленмениджър на рудник Челопеч.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK