"Ериксон" внедрява нова оптична технология във Варна

Варна ще бъде първият град в България, където шведскатакомпания Еricsson ще приложи нова оптична технология за пренос наданни. Това обяви Кристер Бьорн, бизнес мениджър в Еricsson NetworkTechnologies, който пристигна във Варна, за да участва в полагането напървите 2 км мрежа от ново поколение. Технология се нарича Fiber to thehome и позволява изграждането на оптично влакно директно до всекиабонат. Средата позволява доставка на голям обем от услуги, сред коитотелевизия с висока резолюция, симетричен високоскоростен интернет иново поколение цифрова телефония. Услугите ще се предоставят отдалекосъобщителния оператор "Варна нет" ООД. Специалисти на фирмата,обучени в централата на Еricsson в Швеция, ще дистрибутират и внедряватновата технология.


Полагането на първите 2 км мрежа беше отложено за 11 или 12май, тъй като необходимата техника на стойност 10 хил. евро се езагубила по пътя между Стокхолм и Варна, съобщи управителят на "Варнанет" Живко Янов. Той посочи, че основното предимство на новата оптичнамрежа е, че в кабел с диаметър само 10 мм могат да се поберат многоповече на брой оптични влакна.


От "Варна нет" съобщиха, че до края на август трябва да бъдеготов 10-километров оптичен пръстен, който ще обхване централната частна Варна. Целта ще бъде да се подменят досегашните медни кабели и да сеосигури нова, значително по-качествена преносна среда, обясниуправителят на фирмата Живко Янев. Той уточни, че новата оптичнатехнология е само с 10% по-скъпа от досега използваната.


Представителят на Еricsson Кристер Бьорн посочи, че такивамрежи са били изградени в повече от 140 държави, но за първи пъттехнологията ще се внедри и в България. В началото на година и БТКсъобщи, че смята до края на тази година да прокара над 300 км оптичникабели и 360 км медни, за да модернизира телекомуникационните услуги покрайбрежието. Проектът, наречен "Черноморски бряг", ще струва накомпания над 10 млн. лв. и обхваща територията от Каварна до Резово.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK