Двете сдружения в туризма поеха по пътя на сливането

Ново учредително събрание ще има в края на май

Председателят на Националния съюз на българската туристическа индустрия  Цветан Тончев (в средата) и членовете на УС на Националния борд по туризъм Димитър Янков и Радка Минева, изп. директор на "Болкан холидейз", предприеха първите стъпки за обединяването на бизнеса в една организация

© Юлия Лазарова

Председателят на Националния съюз на българската туристическа индустрия Цветан Тончев (в средата) и членовете на УС на Националния борд по туризъм Димитър Янков и Радка Минева, изп. директор на "Болкан холидейз", предприеха първите стъпки за обединяването на бизнеса в една организацияНационалният борд по туризъм (НБТ) и Националният съюз набългарската туристическа индустрия предприеха стъпки към сливането си ведна обща неправителствена организация в сектора. Управителните съветина двете сдружения се събраха в четвъртък в столичния хотел "Феста Барсело",за да обсъдят обединението. За целта ще се проведе ново общоучредително събрание в края на май, съобщиха за "Дневник" отръководствата на двете структури. Идеята е за председател наобединената организация да бъде избрана Недялка Сандалска, която еизпълнителен директор на "Балкантурист", а почетен председател да бъдеЦветан Тончев, който е председател и на Българската туристическакамара. За главен секретар е сочен Митко Димитров, който доскоро бешетърговският ни аташе в Дубай и бивш изпълнителен директор наИнвестбанк, в която основният акционер е "Феста холдинг".


Учредителното събрание на националния съюз се проведе на 25април, когато се избра управителен съвет и председател в лицето наЦветан Тончев. Съюзът все още не е регистриран в съда, защотоучредителите решиха да оставят отворена вратата до края на май заобединяването на бранша в една организация. Учредителното събрание наНационалния борд по туризъм се състоя на 3 май и за председател бешеизбрана Поли Карастоянова, която е и изпълнителен директор наБългарската организация за конгресен туризъм. Бордът също не ерегистриран до момента, защото членове от ръководството му и учредителипредупредиха, че ще напуснат сдружението, ако не се създаде еднанационална неправителствена структура в сектора. Такива индикациидойдоха от Цветелина Бориславова, акционер в СИБанк и представител на"Пампорово" АД, и Петя Славова, собственик на "Феста холдинг".


Учредителното събрание на борда взе решение за създаването наорганизацията, а няма такова за сливания с други сдружения, заяви ЯнитаТончева, адвокат от кантората "Тончева и партньори", която присъства насъбранието и е сред учредителите. Решението за сливане със съюза е вправомощията на общото събрание на борда, а не на управителния съвет,твърди Тончева. Според нея в момента управителният съвет на борда искада отмени решението на учредителното събрание. По думите й, ако не серегистрира НБТ и не се подадат документите в съда, се подменя волята научредителите.


Инициативата за учредяването на Националния борд по туризъмдойде от Поли Карастоянова. Сред учредителите са 63 компании, коитоработят в туризма или са съпътстваща дейност към него. Става въпрос запо-големите играчи в бизнеса. Докато създаването на Националния съюз набългарската туристическа индустрия е по инициатива на Българскатаасоциация на туристическите агенции, Българската хотелиерска иресторантьорска асоциация и Българската туристическа камара. Средучредителите на съюза са 38 компании, браншови сдружения, регионални иместни организации и съюзи.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK