Ресторант "Ропотамо" ще прерасне в 20-етажен комплекс

"Интернешънъл кепитъл груп" влагат 30 млн. лв.

"Галчев инженеринг", които са наети от инвеститора да построят новия билдинг на мястото на ресторант "Ропотамо", вече са оградили обекта, въпреки че все още няма разрешение от общината за това

© "Дневник"

"Галчев инженеринг", които са наети от инвеститора да построят новия билдинг на мястото на ресторант "Ропотамо", вече са оградили обекта, въпреки че все още няма разрешение от общината за товаКултовият по времето на социализма ресторант "Ропотамо" ще бъде съборен и на негово място ще се издигне над 20-етажна сграда. Обектът вече е ограден, дърветата са изсечени. Инвеститор на мултифункционалния бизнес център е "Интернешънъл кепитъл груп" ООД. Дружеството е собственост на Евстати Гюров и Чавдар Чернев, които имат равни дялове, сочи справка по БУЛСТАТ.


Намеренията са ни да изградим мултифункционална сграда с офиси, луксозни апаратементи, подземни гаражи и магазини, каза Евстати Гюров. Той допълни, че планираната инвестиция възлиза на над 30 млн. лв. От стария ресторант няма да остане нищо, но се предвижда в комплекса да има заведение, което да носи същото име, каза Гюров. По думите му в момента тече градоустройствена процедура на имота, като все още нямат разрешение за строеж.


Междувременно от ДОКОМОМО - организация към ЮНЕСКО за документиране на модерното движение в световния регистър, алармираха, че се руши паметник на модерната архитектура. "Колеги от офисите - опомнете се и спасете някогашния ресторант "Ропотамо", апелират от българския клон на организацията. Автор на новия проект е арх. Илиян Николов, бивш шеф на управление "Архитектура и градоустройство" в Столичната община и бивш зам.-председател на Съюза на архитектите. Арх. Николов е автор на няколко съвременни сгради, срещу които е имало гражданско недоволство по различни причини. Според неговия проект се предвижда бъдещата сграда да има 19 етажа над земята и четири подземни. Разгънатата застроена площ е около 21 хил. кв.м. Освен офисната и жилищна част ще има и спортно-възстановителен и медицински център. Строителството е поверено на "Галчев инженеринг груп" АД. Коефициентът на интензивност на застрояването е 3.1.
"Ропотамо" заедно с някогашната сладкарница "Феята" и високата сграда на бившето БОДК са дело на колектив с ръководител арх. проф. Васил Вълчанов, който има авторски права върху обектите. След регистрацията на ресторанта в ДОКОМОМО баща ми живееше с мисълта, че сградата няма да бъде съборена, разказа дъщеря му арх. Здравка Вълчанова. През 1994 г. ресторантът е продаден от Столичната общинска агенция за приватизация на инвеститора за 30 млн. лв., каза Гюров. По думите му в договора е нямало задължение да запазят сградата. Инвеститорите са имали веднъж разрешително за строеж, но то е било отменено от директора на регионалната дирекция за строителен контрол в София, каза арх. Иван Несторов, шеф на дирекция "Архитектура и градоустройство" в Столичната община.


Инвеститорите са се опитвали да уредят авторските права с арх. Вълчанов, но той е отказал да подпише, каза дъщеря му. Тя е сезирала за случая главния архитект на София Петър Диков, който и обяснил, че не може да спре събарянето, защото обектът е частна собственост и притежателите му можели да си правят каквото искат. "Дневник" не успя да се свърже с главния архитект. Законът за авторското право не урежда добре материята с правата в архитектурата. Затова въпросът за наследяването е спорен. Според Гюров наследниците на арх. Вълчанов нямат никакви права.


Срещу строителството на висока сграда в района се обявяват и живеещите. Те са събрали протестна подписка, която са внесли в парламента и Столичната община. Според тях се прилага добре познатата схема - сградата е оставена дълго време безстопанствена с цел да се разруши и да се превърне в свърталище на наркомани. След което се обявява, че трябва да се събори, за да се изгради нещо ново, модерно и хубаво.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Progress supporter
  Progress supporter
  Рейтинг:

  Аз лично не виждам нищо ценно в съществуващата сграда - двуетажна, панелна, тип хале. Е, може би някой има сантиментални спомени, но това е всичко.
  А срещу прогреса винаги е имало и ще има протестиращи. Това са тези, които държат някаква синекура в настоящето. Такива хора по правило са посредствени. Защо тогава да ги слушаме въобще.

 2. 2 Профил на архитект
  архитект
  Рейтинг:

  Някои хора явно не могат да разберат, че старите комплекси на София са планирани добре и са мислени, в тях няма случайни неща и от градоустройствена гледна точка са много изчистени. В една такава среда не бива да се правят брутални намеси, като тази, която се планира на мястото на ресторант "Ропотамо", просто защото такива изнасилвания съсипват и смачкват околното застрояване и променят безвъзвратно облика на целия район. Ако някой слабоумен, като горепишещия, смята, че това е прогрес, то повечето нормални хора не са на това мнение. Резултатите от подобен "прогрес" са навсякъде из София и активно допринасят за нейния смотан и хаотичен облик. За съжаление, няма кой да спре тази поредна глупост. Така става, когато хората, които строят сгради са основно лица, които доскоро са ползвали тоалетни на двора...

 3. 3 Профил на dame
  dame
  Рейтинг:
 4. 4 Профил на Boby
  Boby
  Рейтинг:

  Архитект /анонимен/ старите комплекси са планирани изключително зле!!! От всяка една гледна точка!!!! За инфраструктура да не говорим въобще!!! Явно не си живял в тях или не разбираш работите! Изглеждат добре само от самолет и то ако вятъра е издухал прахта и дима!!! А обликът на Ропотамо и "билдинга" до него е направо отчайващ!!! Така че ако някой си рискува парите да направи нещо по-прилично, евала!!!

 5. 5 Профил на архитект
  архитект
  Рейтинг:

  Boby (анонимен) - заради такива като тебе София се застроява по безобразен начин. Сигурно новозастроените квартали като Лозенец, Бели Брези и Манастирски ливади са пример за добро планиране, подходяща инфраструктура и комуникативност. В старите комплекси има място, пространство, разстояние между сградите, въздух за дишане, понимаеш???
  Навремето имаше нормативи, които са измислени от умни хора, за да могат дребните душички да се чувстват добре. И сега в много от старите квартали винаги може да се намери място за паркиране, прозорците не гледат в спалнята на съседа, а децата има къде да играят. Инфраструктурата е такава, каквато е била преди 30 години, тя не може да се ъпдейтва автоматично, но при всички положения е достатъчна, за да живеят хората нормално. Безсмислено е да обяснявам колко зле ще подейства пльокването на един огромен обем на мястото на ресторант "Ропотамо", заобиколен от ниски сгради, това идиоти не могат да го разберат. За това, че облика на сградите на сградите е отчайващ вината е на собствениците, които не ги поддържат, същото ще се случи и с новата сграда и тогава ще е 100 пъти по-грозно и ужасно.

 6. 6 Профил на Архитект
  Архитект
  Рейтинг:

  Новият архитект показва НЕзнание, тъпота и зависимост. Не мисли за хората.

 7. 7 Профил на Архитект
  Архитект
  Рейтинг:

  Новият архитект на София, избран и от Бате Бойко - мутрата, показва НЕзнание, тъпота и зависимост. Никой не мисли за хората !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Свръхзастрояване, без среда за отдих !!!

 8. 8 Профил на volkras
  volkras
  Рейтинг:

  Елате и вижте до какво доведе алчността и наглата корупция в най-хубавия квартал на София, пък тогава да говорим за стари и нови комплекси! За тази гавра с човешкото съществувание само разстрел!!! Тези от община Витоша си знаят. Жилища, строени от олигофрени за олигофрени, това е горчивата истина

 9. 9 Профил на анонимен
  анонимен
  Рейтинг:

  Не разбирам защо всички сте се емнали да критикувате ресторант,,Ропотамо". Това е най -лесно. Но се чудя дали някой от вас може да покаже нещо по- хубаво от това което се прави. Невярвам. Това е психологията на българина може неможе да си дава мнението. Ще се отличава, ще бъде много висок, няма да има зелено простронство и т. н. Глупости и пак глупости.

 10. 10 Профил на Слави
  Слави
  Рейтинг:

  Ами не знам.Аз съм едва на 18! Не разбирам. Всеки ден минавам по цариградско и искам, не искам виждам стария "Ропотамо".Дори и днес когато го погледна си го представям какво хубаво заведение е било. Ама найстина хубаво. А и нашите са ми разказвали, че по онова време е бил едно от местата в които са се изкарвали много хубави моменти. Абе, кажи речи, една от емблемите на София. Нещо като езерото в Борисовата.
  Аз не мога да дам мнение. За мен няма сантиментална стойност но бих се радвал да го реставрират.
  Както се вижда това няма да стане,май! Имота е бил частен, продаден е от старите собственици на някаква стройтелна фирма и сега фирмата си строй. За реставрация никой да не мечтае. Такъв парцел в центъра на София на метри от цариградско. Според мен стройтелите ще искат да извлекът максималното. Тоест да застроят колкото се може повече за да могат да го продадът после разбира се. 0% шанс за реставрация. Сигурно са хвърлили стотици хиляди евро за този имот, със сигурност целта не ичм е била дареставрират някакво си старо ресторантче, било то с архитектурна или сантиментална стойност.
  Има и друг вариянт: да не се даде разрешително за строеж. Хехе, тогава ще стане интересно. Нито ще може да се строй, нито ще се реставрира. Ще си остане същото каквото е днес. А това сигурен съм никой не иска.
  Не знам обаче ако пътувате по цариградско от орлов мост до плиска, преди да стигнете моста погледнете напред. Май това е най високата точка на София. Ако имахме акъла на парижани там щяхме да си постройм триумфална арка. Ама ние хем акъла им нямаме, хем възможностите и финансите. Остава ни само 20 етжната сграда в която надявам се да могат да влизат "обикновенни" хора, за да се наслаждават на гледката от високо ако искат.

 11. 11 Профил на Христо
  Христо
  Рейтинг:

  Защо на всяка цена приемаме, че трябва да се строи, още повече двайсет етажна сграда. Като не Ви харесва гледката на старото Ропотамо, направете нещо хармонично, но в унисон със старата архитектура. Може би на новаторите да не им харесва квартала около Ропотамо, но не случайно в този вид цената на квадратен метър е една от най високите в София. Нека гения, който ратува за модернизъм да си бие чекията в панелката в Младост или Люлин, а нас да остави да се "мъчим" в грозния комунистически квартал.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг:

  Къщурка за приятеля на народа и неговите приятели

 13. 13 Профил на ШИШН
  ШИШН
  Рейтинг:

  А
  З СЪМ ПРОТИВ НЕБОСТЪРГАЧА В НАШИЯ КВАРТАЛ И ТАМ

 14. 14 Профил на ШИШН
  ШИШН
  Рейтинг: Гневно


  РОПООТАМО БЕШЕ ЦЕНТАР НА КОЛТУРАТА И ЗАВИДНО СТОЛИЧ ЗАВДЕНИЕ В КОЕТО ИДВАХА

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK