"Хитачи" ще строи фабрика за плоски екрани в Чехия

Инвестицията ще е до 1.2 млрд. евро

Японските технологични компании "Хитачи" и "Мацушита" планират заедноинвестиции до 1.2 млрд. евро за изграждане на производствени мощности вЧехия, предаде Ройтерс. Според източници, цитирани от чешките медии,двете японски дружества искат да изградят фабрика за плоски екрани оттечни кристали и други компоненти за потребителската електроника.Японските медии обявиха, че "Хитачи" иска да изгради фабрика в ИзточнаЕвропа с капацитет за 1 млн. екрана годишно. "Сони" и "Мацушита" същоизразиха готовност да изградят фабрики в Европа или поне да увеличатвноса на свои продукти.


От правителствената агенция за инвестиции вЧехия "Чехинвест" потвърдиха, че преговарят с чуждестранен инвеститорза проект в северозападната част на страната, но не уточниха коякомпания е проявила интерес. Очаква се до дни чешкото правителство дададе по-точна информация за инвестицията, коментират местните медии.Инвестицията трябва да бъде потвърдена от премиера Иржи Пароубек каточаст от предизборната кампания, течаща в момента. Със сигурностобявлението за проекта ще бъде направено преди общите избори в странатав началото на юни.


Пароубек използва като част от кампанията сиуспеха в привличане на международни директни инвестиции в Чехия.Икономиката на страната се движи до голяма степен от износа, осъщественот международни компании, изградили свои чешки представителства.Притокът на чуждестранни инвестиции допринася и за силните позиции накроната през последните няколко години, коментират анализатори. Споредпредставители на Гражданската демократическа партия в страната обачепреговорите с потенциалния инвеститор са само на ниво дипломация. Нямавъзможност за сключване на обвързващо споразумение преди общите избории сформирането на ново правителство, коментират експерти.
Попредварителна преценка първоначалната фаза на проекта на "Хитачи" и"Мацушита" ще създаде 2 хил. до 4 хил. работни места вцентралноевропейската страна. Според оптимистичните прогнози броят назаетите в производството на електроника в новите заводи може дадостигне 12 хил. души.


Водещата компания за потребителскаелектроника "Мацушита", известна с марката си "Панасоник", вече имасвои фабрики за производство на телевизори в Чехия.


Все повечеазиатски технологични компании отчитат повишеното търсене на плоскиекрани в Европа и пренасочват производствата си към региона. Наскороелектронната компания "Шарп" започна ново производство на такивамонитори в Полша след инвестиция от 44 млн. евро. Фабриката трябва дазапочне работа в началото на 2007 г.


Вълната на инвестиции от странана японските технологични компании следва тенденцията на увеличаване напечалбите им от основната дейност. "Хитачи" отчете намаляване назагубите си от продажби на плоски екрани, а лидерите в сектора"Мацушита" и "Шарп" постигнаха значително увеличение на продажбите."Сони" предприе по-амбициозни планове за инвестиции, а "Хитачи" щеизползва почти целите си кешови активи през тази година, за да увеличипазарния си дял. Според анализаторите компании, които в момента иматзначителни финансови трудности, рискуват да загубят позициите си всектора за потребителска електроника.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK