"Бизнес парк София" се готви за продажба

Евентуалната сделка се определя като най-голямата в сектора за годината

Очаква се целият процес да отнеме около година.

© Надежда Чипев

Очаква се целият процес да отнеме около година."Бизнес парк София" се продава, съобщиха международни агенции за недвижими имоти, които имат представителства в София. Информацията за евентуална сделка, която анализатори са склонни да определят като "най-голямата инвестиционна сделка на годината", в четвъртък потвърди пред "Дневник" и управителят на парка Росен Плевнелиев. Проучваме възможностите за продажба, интересът от страна на институционални инвеститори от цел свят е голям, каза той. Бизнес паркът в столичния квартал "Младост", който е собственост на германската предприемаческа компания "Линднер", действително е един от най-големите проекти в областта на недвижимите имоти през последните години. Строителството му започна през 2004 г. и до края на следващата година на територията му от 220 декара ще бъдат изградени общо 35 бизнес сгради. Обект на евентуалната сделка ще бъдат 90 декара земя и 13 сгради, собственост на "Линднер" . Останалите са притежание на корпоративни клиенти.


"Линднер" е предприемач, а не инвестиционен фонд или институционален инвеститор, и още от създаването на проекта знаехме, че някой ден той ще бъде продаден, каза Плевнелиев. Цената, която бихме получили след две години, вероятно ще е същата, която бихме получили след шест месеца, затова преценихме, че моментът е подходящ за проучване на възможността за продажба, допълни той с уточнението, че сделка ще има само ако се постигне достатъчно добра цена.


Процедурата за продажба на бизнес парка е предвидена на два етапа. На първия се отправя покана до над 50 световни инвеститора, всеки един от които управлява активи за над 300 млн. евро. След представянето на офертите им се подготвя къса листа от пет-шест фонда, с които ще се преговаря. Очаква се целият процес да отнеме около година. За ексклузивен инвестиционен консултант по сделката е наета международната агенция "Колиърс интернешънъл" чрез офисите й в Мюнхен и София. Ангажирана е и адвокатска кантора в Германия, която да помага в процеса, който по думите на експерти е сложен и дълъг.
Очакванията ни са, че тази мащабна и амбициозна за страната ни сделка ще даде сигнал към големите институционални инвеститори за положителното развитие на икономиката и сектора на недвижимите имоти в България, коментира генералният мениджър на българския офис на "Колиърс" Иван Велков. Той определи евентуалната продажба като "знакова за пазара".


Има вероятност това да бъде най-голямата инвестиционна сделка за тази година, коментира арх. Валери Левиев, управител на "Елта консулт", българския представител на "Си Би Ричард Елис" (CB Richard Ellis) за Българя. Световната консултантска фирма за недвижими имоти чрез германския и австрийския си офис също е ангажирана в процедурата от страна на един от потенциалните купувачи. По думите на Левиев интересът в Германия е много голям, като няколко фонда вече са подали оферти. Всички страни обаче се въздържаха да посочат имена на кандидати с аргумента, че това може да повлияе на преговорите.


"Вероятно сделката ще се реализира до края на годината, като ще се постигнат много добри показатели при много нисък илд (yield - доходност, бел.ред.)", прогнозира арх. Левиев. Експерти обясняват, че колкото по-високо е оценен един проект, толкова по-ниска е очакваната доходност за купувача. По данни на Колиърс средната годишна доходност от бизнес имоти в София е около 9%.


Предварителните проучвания показват, че за бизнес парка може да се получи цена, която е много близка до тези, на които в момента се правят сделки за подобни проекти в Чехия, Унгария и Полша, каза Росен Плевнелиев. Според негово изявление в месечното издание "Индекс имоти" цената може да е "далеч по-добра от всичко, което до момента пазарът е постигал в България". Подобна беше и прогнозата на "Колиърс".


Общата инвестиция на "Линднер" в бизнес парка по данни от фирмата ще възлезе на около 50 млн. евро. за периода от август 2004 г. до края на 2007 г., а заедно с инвестициите на корпоративни клиенти сумата към момента достига около 100 млн. евро.


"Линднер" е първата компания, която получи сертификат за инвестиция първи клас - над 100 млн. лв. Държавата отпусна 13 млн. лв. за изграждане и рехабилитация на елементи на инфраструктурата, като основно средствата бяха изразходвани за пътни връзки. Трасето на метрото предвижда да има спирка на територията на "Бизнес парк София" през 2009 г. С приключването на проекта за бизнес парка "Линднер" ще насочи усилията сикъм реализирането на други инвестиционни проекти у нас, каза Плевнелиев. Такъв е жилищният парк, който е разположен от другата страна на Околовръстното шосе. В Residential Park Sofia е планирано да бъдат вложени около 90 млн. евро. Той е част от мегапроекта "София парк", който включва още самия бизнес парк и търговския парк на испанската група "Детеа". Строителството на жилищния комплекс от затворен тип се очаква да започне през август и първият етап да е завършен до края на следващата година. Целият проект ще има 960 жилища с обща застроена площ от близо 127 хил. кв.м и 765 паркоместа. В началото на годината „Линднер" продаде на инвестиционния фонд на "Тишман" сграда, в която се помещава куриерската компания ТиЕнТи (TNT) за 1.5 млн. евро. Сградата се намира в района на летище София и е с обща площ от 3.5 хил. кв.м.


По примера на "Бизнес парк София" в момента се строят подобни комплекси и във Варна и Стара Загора.Какво представлява паркът


До края на 2007 г. върху терена от 220 дка в "Бизнес парк София" ще има изградени 35 сгради с обща застроена площ от 330 хил. кв.м. В завършен вид в него се очаква да оперират над 400 компании, в които да работят над 10 000 служители.


Бизнес паркът се състои от две зони. Едната е с търговски и корпоративни сгради, на които "Линднер" не е собственик. Тази част е от 22 сгради, сред които кино "Арена", хотел "Холидей ин", "Технополис", търговският комплекс на БМВ и други. Втората част от парка, на която "Линднер" е собственик, се състои от 13 сгради. От тях са построени 9, които са отдадени под наем. Останалите четири трябва да бъдат изградени до края на 2007 г. В напълно завършен вид собственост на "Линднер" ще бъдат около 190 хил. кв.м разгъната застроена площ, от които под наем се отдават 88 хил. кв.м офисни площи, около 8 хил. кв.м търговски площи и около 20 хил. кв.м складови площи. В момента всички бизнес площи в парка са отдадени под наем на цена между 9 и 12 евро/кв.м на месец.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 795

  "Държавата отпусна 13 млн. лв. за изграждане и рехабилитация на елементи на инфраструктурата, като основно средствата бяха изразходвани за пътни връзки. Трасето на метрото предвижда да има спирка на територията на "Бизнес парк София" през 2009 г."
  Някой наскоро да е минавал по "улиците" около бизнес парка?? Държавата не е направила и метър инфраструктура, въпреки законовото си задължение. А колкото до метрото, наскоро едни повтарячи по география измислиха маршрута, който след голямо кръгче, няма да ходи до Бизнес парка, а през Дружба до летището.

 2. 2 Профил на човека от младост
  *****

  Улиците около Бизнеспарка са в невероятно трагично състояние, май в момента това са най-съсипаните и изпълнени с кратери отсечки в цяла София. Ориентацията без карта в комплекса е доста трудна, а липсата на адекватно решение на проблема с паркирането за всички сгради и най-вече за кино Арена създава масивен проблем с автомобилите, които се оставят буквално навсякъде. Хората, които работят в комплекса се оплакват от високите цени в местата за хранене и магазините, липсата на места за паркиране, всички офиси са тип "open space", което не е твърде комфортно. Въобще, в целия комплекс има доста сбъркани неща, което, разбира се, не означава, че няма да му вземат едни добри парички...

 3. 3 Профил на az
  *****

  Паркирането поне със сигурност е уредено като хората, има достатъчно места вътре в парка, и за кино Арена има паркинг.
  Иначе улиците около парка наистина са в трагично състояние :((
  Който и да го купи, дано го поддържа цивилизовано.

 4. 4 Профил на Korector
  Korector
  Рейтинг: 5
 5. 5 Профил на човек от БПС
  *****

  Паркинг места има предостатъчно. Има паркинг с над 150 места за посетители (зает е средно на 25%), който е безплатен до 2 часа и после е по 1 лв на час. За служители има огромна паркинг-сграда, която е пълна на 30%. Т.е. приказките за липсата на места за паркиране са пълни глупости. Безразборното паркиране се дължи единствено на ниското възпитание на шофьорите. Паркинга е оказан с табели 1,5х1,5м на всяко кръстовище!

  Офисите не са "open space" навсякъде. Някъде 25% са такива и то по изрично желание на наемателите. Принципно всички офиси се изграждат след проект на наемателя според неговите индивидуални нужди.

  Неговорете без да знаете.

  Поздрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK