Държавата ще прави инфраструктурата в индустриалните зони

Земята за проекти над 40 млн. лв. ще се купува без търг

Пирдопският медодобивен комбинат "Юмикор" е част от индустриалния клъстър Средногорие, който кандидатства пред държавата за подкрепа при изграждането на прилежащата инфраструктура в региона.

© Дневник

Пирдопският медодобивен комбинат "Юмикор" е част от индустриалния клъстър Средногорие, който кандидатства пред държавата за подкрепа при изграждането на прилежащата инфраструктура в региона.Вместо да подкрепя само отделни инвестиционни проекти, държавата може да насърчава по-ефективно индустриалните зони, като изгражда прилежащата инфраструктура. Тези преференции сега се дават само за инвеститорите от първи клас, които влагат над 70 млн. лв. в икономиката. Предложението ще бъде записано в промените на Закона за насърчаване на инвестициите, които са в работен етап, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Стоян Сталев.


Идеята е държавата да финансира изграждането на пътища и канализации в териториални клъстъри или икономически зони, така че общите комуникации да обслужват повече компании. Броят на частните и общински зони през последната година рязко се увеличи. Пример за това са зоните в Русе и Раковски, обясни Сталев. Индустриалният клъстър в Средногорие, който обедини миналата година четирите най-големи медодобивни компании в страната "Асарел медет", "Юмикор", "Челопеч майнинг" и "Елаците мед", също кандидатства пред държавата за финансиране на прилежащата инфраструктура. Поради ограничения ресурс досега са отпуснати средства само три проекта - на германската компания "Линднер" в София, на френската "Монпелие" в Русе и на турския холдинг "Шишеджам" в Търговище.


Обсъждат се нови възможности за подкрепа на инвеститорите, които да се включат в законовите изменения. Предлага се за проекти над 40 млн. лв. инвеститорите да купуват държавна и общинска земя без търг или конкурс, както това се прилага за проекти над 70 млн. лв. Крупните проекти се броят на пръсти, целта е максимално да се улеснят масовите инвеститори, обясни още Сталев.


Сред идеите за стимулиране на инвестициите са и възможностите държавата да насърчава заетостта в региони с висока безработица, като поема заплатите на новоназначени кадри през първата година. Тази преференция е разписана в Закона за насърчаване на заетостта, но не важи за крупни инвеститори. Предлага се още държавата да поема и обучението на кадрите в предприятия на инвеститори първи и втори клас, тъй като тази възможност е разписана със Закона за държавните помощи, обясни още Сталев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK