“Спортен комлекс Варна” АД ще събаря стадион “Юрий Гагарин”

"Спортен комплекс Варна" планира да събори стадион "Юрий Гагарин" и да построи на негово място нов, съобщи по време на общото акционерно събрание на дружеството изпълнителният му директор Марин Митев. Спортното съоръжение е най-голямото във Варна и е изоставено от години. През май 2005 г. община Варна го апортира заедно с прилежащите му терени в "Спортен комплекс Варна" АД, което беше създадено с цел да възстанови стадиона. Съдружник на общината в смесеното дружество е "Химимпорт" АД с 65 на сто от капитала. Според клаузите в акционерното споразумение, апортът на общината в "Спортен комплекс Варна" е в размер на 12.101 млн. лв. и включва 23 имота с обща площ 136 дка. "Химимпорт" АД участва с парична вноска от 22.474 млн. лв. Общият капитал на дружеството е разпределен в 34 575 акции с номинал 1000 лв. Освен стадион "Юрий Гагарин" дружеството притежава и стадион "Корабостроител", който беше купен от Параходство БМФ през юли 2005 г.


Грубият строеж на новия стадион, който ще бъде от английски тип (т.е. без лекоатлетическа писта), ще започне през 2007 г. За строителството има и решение на съвета на директорите (СД) на дружеството. В района вече е направен геоложки анализ от три независими екипа. Резултатът от него сочи, че теренът, върху който е разположен стадионът, е от насипен тип и на част от него не може да се строи. В същото време сегашната база не отговаря и на изискванията на УЕФА, а самото съоръжение е ориентирано в посока изток-запад, уточни Митев. От новия стадион първо ще бъде изградено футболното игрище. До него ще има голям пететажен паркинг с два подземни и три надземни нива. Сега съществуващата атлетическа писта ще бъде преместена в спортния комплекс във варненския кв. "Младост". Инвестицията ще бъде за 600 хил. евро. За миналата година "Спортен комплекс Варна" отчита 22 хил. лв. загуба.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK