Фирми са глобени с 4 млн. лв. за лоши условия

Две години без трудова злополука отчитат циментовитепредприятия "Девня цимент" и "Вулкан". Двете компании, собственост наиталианската "Италчементи", са лидери по безопасност на труда сред62-та циментови завода на групировката, оперираща в 19 държави от цялсвят.


Това съобщи координаторът по охрана на труда в БългарияРосица Ангелова. Класацията е направена според международния индекс начестота на злополуките, който показва съотношението между броя напроизшествията и отработените часове.


Преди ден Консултативният комитет на италианскотопредприемачество в България, Италианският институт по външна търговия иБългарската търговско-промишлена палата организираха семинар запредставителите на италианския бизнес в България "Охрана на труда,безопасност и здраве в българските предприятия". На него експертиразясниха законодателната уредба и практиката на Главната инспекция потруда (ГИТ).


През миналата година инспекцията е проверила над 28 хил.предприятия, спряла е 1828 машини и съоръжения и е наложила глоби наработодатели за над 4 млн. лв., съобщи директорът в ГИТ Димитър Марков.Той уточни, че проверките не се правят според националността наинвеститора и всички са равни пред закона. Близо 70% от проверенитедружества са направили оценка на риска за работниците, а 52% саразработили и програми за отстраняването му. Проблем според Марков енесъвършенство на нормативната уредба, което позволява наработодателите да назначават за отговорници по условия на труд хора безтехнически познания - деловодители, секретарки и пр. Често нарушение еоценката на риска да е непълна, а програмите за отстраняване да сасвързани само с раздаване на лични предпазни средства и инструктажи, ноне и с промяна в технологията. Службите по трудова медицина, с коитоимат договори 74% от проверените работодатели, не успяват да гиобслужват качествено, защото клиентите им са повече, отколкото лекаритемогат да прегледат, каза Марков.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK