Силни размествания на "Каско" пазара

Ръстът на пазара е под 3 на сто

Конкурентната борба сред застрахователите, предлагащи застраховката "Каско", става все по-видима. Пет от общо седем от най-големите играчи в този сегмент са си разменили позициите в рамките на изминалите дванадесет месеца, показват данните на надзора към първото тримесечие на 2006 г. Непоклатим на върха остава "Бул инс", като пазарният дял на дружеството дори леко нараства. "Витоша също запазва шестата си позиция.


Въпреки че тази застраховка явно е изключителна важна за някои компании (за определени дори е най-важна, както е при "Бул инс"), ръстът в премиите по нея изостава силно от средното покачване на общото застраховане. Ако пазарът като цяло се е увеличил с 14% към първото тримесечие, при "Каско" повишението е под три на сто. Приходите по полицата в края на март 2006 г. достигат 84.3 млн. лв. при 82 млн. лв. година по-рано. Запазва се и почти непроменена концентрацията сред основните дружества. Първите три продължават да държат 58% от продажбите, а топ 7 акумулира 87% от тях. На този етап разместванията обаче не водят до ценова борба.


ДЗИ и "Армеец" са сред най-динамичните дружества в този сегмент, показват данните на надзора. ДЗИ в рамките на година се изкачва с две места напред и достига второ място на пазара, измествайки "Алианц". Пазарният дял на дружеството е 18.5%.
"Армеец" проведе масирана рекламна кампания по "Каско", в която наблягаше на по-ниските тарифи. Това е една от причините дружеството да привлече повече клиенти и да се изкачи от седма на пета позиция и да завладее пазарен дял от 7 на сто.


С една позиция надолу отстъпват "Алианц" и "Булстрад". С най-голям спад при "Каско" има "Лев инс", който се прощава с две позиции и вече е на седмо място с пазарен дял 3.85%, което е двойно по-малко в сравнение с март 2005 г.


Надеждите на застрахователите с растежа на пазара по тази автозастраховка са свързани най-вече с обновяване на автопарка в страната. Логично е да се очаква, че фирма или домакинство, сдобили се с чисто нова кола, която струва минимум 20 хил. лв., ще я защитят с надеждна полица.


Прави впечатление, че обезщетенията по каското достигат 47 млн. лв., което представлява квота на щета от 55.6%. При "Гражданска отговорност", която е другата основна автополица, този процент е 18%. Според застрахователи обаче на този етап ниската квота на щета при "Гражданска" се дължи на това, че се изплащат най-вече материални щети, които не са толкова скъпи.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK