BG40 и SOFIX в абсолютен синхрон

Правата на "Софарма имоти" се изкупиха по 4 лв.

Двата най-стари борсови индекса BG40 и SOFIX намериха абсолютния синхрон надолу по време на  сесията в понеделник, понижавайки се с по 0.12% съответно до 155.39 и 883.5 пункта. Най-младият индикатор - "Дневник 15", също започна седмицата с понижение, но с доста по-скромните 0.02% до 108.97 пункта.


Въпреки слабото начало търговията на борсата се раздвижи и това се отрази в оборота, който надхвърли 15 млн. лв. Продължава активната търговия с акции на ДЗИ, като през вчерашната сесия от тях минаха 17.73 хиляди броя на цени между 85.50 и 86 лв., като средната се установи на 85.76 лв., или повишение за деня от 0.29%. Миналия четвъртък също мина доста сериозен обем от акции на застрахователното дружество - малко над 42 хил. книжа тогава смениха собственика си.


Интересно оживление имаше при "Проучване и добив на нефт и газ". Всичко дойде, след като на борсата излезе съобщение, че "Химимпорт" е придобило 37.5% от капитала на дружеството, въпреки че то го контролира с по-голям пакет акции. Въпреки привидното объркване и странното съобщение се сключиха три сделки с акции на плевенското дружество и те поскъпнаха с 3.15% до средна цена от 48.48 лв. По-късно се оказа, че съобщението наистина е объркано и е ставало въпрос за пакета, който "Химимпорт" придоби в "Каучук" - Пазарджик, през миналата седмица. Между другото тази сделка продължава да диктува възходящия тренд при пазарджишкото дружество през последните дни. Вчера сделки се сключиха и на над 10 лв., а средната цена се повиши с 11.56% до 10.23 лв.
Понижение имаше обаче при акциите на "Софарма", които загубиха 0.55%, както и при "Неохим" с 0.26%. При повечето от холдингите тенденцията също беше определено негативна. Загуби регистрираха "Синергон" и "Индустриален холдинг България", но те бяха под 0.5%


По време на вчерашната сесия се проведе и аукционът за първична продажба на правата за увеличение на капитала на "Софарма имоти" АДСИЦ. Всички 150 хил. права бяха продадени в три пакета, като цената за едно право беше 4 лв. Това означава, че в касата на дружеството ще постъпят 600 хил. лв. само от продажбата на права. Вторичната търговия с тях ще продължи до 30 юни.


На компенсаторния сегмент и трите инструмента се търгуваха над 60 ст., като най-голямо поскъпване с 2.23% имаше при записите, чиято средна цена се установи на 62.78 ст. за лев номинал.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK