"Актив пропъртис" вече има 60 дка за жилища

Фондът обаче продаде парцелите си до пловдивското летище

Дружеството със специална инвестиционна цел "Актив пропъртис" закупи 20 782 кв.м в покрайнините на Пловдив. Това са две дворни места, като покупката им е част от нашия план, заяви за "Дневник" Дилян Панев, изпълнителен директор на дружеството. Той допълни, че в този район вече притежават почти 60 дка, върху които имат намерение да изграждат жилищен комплекс.


През миналата седмица пловдивският фонд за имоти е сключил и договор за продажба на земята в местността Орешака в близост до летището на Пловдив, която придоби през март за 439 хил. лв. Общата площ на шестте поземлени имота там е почти 45 дка. Още при закупуването им от дружеството заявиха, че продажбата е един от вариантите за тези имоти, като преди това ще се цели да се промени статута на земята.


"Получихме изгодно предложение за продажба на имотите. Преди това успяхме и да променим статута на 12 391 кв.м от общия парцел, които вече не са земеделска земя, а урегулирани имоти", заяви за "Дневник" изпълнителният директор на "Актив пропъртис", Дилян Панев. Той обаче отказа да даде информация за цената на сделката. При покупката им средната цена на един квадратен метър беше около 5 евро.
Така в рамките на няколко дни фондът за земя сключи тези две сделки с имоти, които доведоха до разместване в структурата на портфейла му.


За първото тримесечие на годината "Актив пропъртис" отчете печалба в размер на 28 хил. лв., показва финансовият му отчет. Приходите му са в размер на 72 хил. лв., като от тях 68 хил. лв. са от наеми. То отдава под наем магазин заедно с паркоместо от "Бизнес център Актив" в София, както и триетажна административно-производствена сграда в Пловдив с разгъната площ 2400 кв.м.


Пловдивското дружество е едно от трите със специална цел за имоти, които ще разпределят печалбата си от миналата година за дивидент, тъй като тя е формирана предимно от приходи от основна дейност - наеми. Това ще бъде гласувано на общото събрание на акционерите, което ще се проведе на 30 юни.


Другите две дружества, които вече разпределиха печалбата си, са фондовете на Българо-американския инвестиционен фонд - "И Ар Джи капитал" 1 и 2.


Акциите на дружеството не са от активно търгуваните на борсата, но към тях интерес имат и няколко взаимни фонда. Наскоро ИД "Адванс инвест" увеличи дела си в капитала му до 10.02%, придобивайки 1081 акции. Негови книжа притежава и първият създаден в България индексен фонд "Алфа индекс имоти". Последните сделки с книжата на "Актив пропъртис" бяха сключени в сряда, като тогава се изтъргуваха 1310 акции, а средната цена за деня се установи на 1.47 лв. Една от причините за по-ниската ликвидност на акциите е по-малкият им брой и свободно търгуемият обем на фона на повечето дружества. Засега фондът за имоти е направил две увеличения на капитала си - първоначалното задължително и едно доброволно до 5.2 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK