АП продължава процедурата за ТЕЦ "Бобов дол"

Ведомството трябва да класира офертите за централата

Агенцията за приватизация (АП) ще трябва да продължи приватизационната процедура за ТЕЦ "Бобов дол". Това следва от решението на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Магистратите оставиха в сила решението на по-долната инстанция, с което беше отменено прекратяването на конкурса от изпълнителния директор на приватизационното ведомство.


През май миналата година АП прекрати конкурса за ТЕЦ "Бобов дол" с мотива, че предложените цени не са удовлетворителни. Оферти подадоха гръцката РРС и италианската "Енел", като предложението на гърците беше по-високо. РРС даде 36.17 млн. евро за 51% от централата и 34.8 млн. евро за увеличение на капитала, като до 2007 г. компанията ще плати още 34.75 млн. евро за оставащите 33%. Гръцката компания обжалва решението за спирането на процедурата. В хода на делото обаче стана ясно, че приватизационното ведомство също поддържа искането на жалбоподателя - процедурата да продължи. Тричленен състав на съда потвърди това и следваше сделката да се довърши, като се направи класиране на подадените две оферти. Надзорът на АП обаче препоръча на изпълнителния съвет да обжалва решението на тричленния състав. Ден преди да изтече срокът за това, АП обжалва решението на тричленния състав на ВАС. В сряда обаче петчленен състав постанови, че решението за прекратяване на конкурса е незаконосъобразно, защото при издаването му изпълнителният директор на АП е излязъл извън правомощията си по Наредбата за търговете и конкурсите. Петчленният състав на ВАС потвърди, че шефът на АП е превишил правата си, като е определил офертите като незадоволителни на базата на критерии, които не са били обявени в конкурсната процедура. В нея единственият критерий е бил предлаганата цена за брой акция. При оценяване на този показател предложението с най-висок размер на покупна цена се класира на първо място, а останалите предложения се класират в низходящ ред в зависимост от предложената цена. В мотивите на магистратите се казва, че според направената от "Ърнст & Янг България" оценка на 100% от ТЕЦ "Бобов дол" цената е в диапазона от 32.7 млн. лв. до 152.6 млн. лв., т.е. между 130 лв. и 607 лв. на акция, а предложената от РРС цена е 552 лв. за акция.


След решението на съда следва АП да направи класиране на офертите и да определи участник, спечелил конкурса. Съдът е разгледал обективно въпроса и не се е поддал на влиянието на хора, които искат да спрат сделката, коментира Владимир Каролев, който чрез компанията си "Балканска консултантска компания" е консултант на РРС.


Спирането на сделката за ТЕЦ "Бобов дол" беше неофициалният мотив, с който беше освободен предишният директор на АП Атанас Бангачев. Срещу продажбата се обявиха миньорите от региона и синдикатите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK