Красимир Катев създаде управляващо дружество

Централният депозитар регистрира акциите на ново управляващо дружество - "Аврора кепитъл", показва седмичният бюлетин на институцията. Основен собственик в него с 90% е "Прайм кепитъл мениджмънт", в което пък 75% притежава бившият заместник финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Красимир Катев.


Новото дружество ще управлява договорни фондове, като се предвижда те да покриват целия хоризонт на инвестиционния риск.


"Засега предвиждаме да създадем три взаимни фонда - балансиран, високорисков и един с фокус облигации, който ще инвестира в книжа по външния и по вътрешния дълг на България", заяви за "Дневник" Красимир Катев. Два от фондовете ще инвестират и в български акции, но ще се търсят и компании от възникващите пазари от региона. "Българските акции не са достатъчно ликвидни и не удовлетворяват нашите изисквания", уточни Катев. Според него проспектите на фондовете ще бъдат внесени в Комисията за финансов надзор след около месец, а публичното предлагане на дяловете от тях може да започне в началото на септември. Предвижда се и създаване на секторен взаимен фонд, който да инвестира в акции на дружества за имоти, добави Катев.
"Аврора" ще предложи и първия хедж фонд в България - Marco Polo Global Hedge Fund, съобщи още той. Компанията ще прави само дистрибуция на дялове от фонда, който се управлява от чуждо дружество. Резултатите на инвестиционната схема досега са много успешни, посочи бившият заместник-министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски.


Красимир Катев беше заместник на Милен Велчев до края на 2003 г. Името му се свързва най-вече с активното управление на държавния дълг и суаповите сделки на част от брейдита с нови глобални облигации. При оттеглянето си той заяви, че ще се занимава с това, което умее най-добре.


Наскоро Катев влезе и в управата на СИБанк като член на управителния съвет. Той беше поканен на този пост лично от исландския бизнесмен Тор Бьорголфсон и е един от неговите представители в банката. Исландският милиардер притежава чрез фонда си "Новатор файненс България" 33.82% от банката.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK