Купувачът на "София филм" трябва да плати 8.4 млн. лв. неустойки

Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата е постановил, че "Бългериан технолоджис", която купи 75% от "София филм", трябва да плати 8.5 млн. лв. на Агенцията за следприватизационен контрол (АСК). Това са неустойките, които компанията дължи заради неизпълнение на приватизационния договор. Срокът за доброволното им плащане изтече в края на 2004 г., а малко по-късно агенцията предприе действия за събирането им по съдебен път.


"Бългериан технолоджис" дължи неустойка за неизпълнение на инвестиционната програма по приватизационния договор за 2003 г., като и за частично неизпълнение на програма за трудова заетост за същата година. Неправомерно компанията се е разпореждала с дълготрайни активи на приватизираното дружество, като е продала киносалоните "Глобус", "Славейков", "Мир", "Модерен театър", "Урвич", "Сердика", "Европа палас" и "Изток". Част от кината бяха закупени от инвестиционния фонд "Екуест".


От дължимата сума 2.3 млн. лв. са за неизпълнение на задължението по договор за гарантиране на достъп до национална и европейска кинопродукция, а почти пет милиона се дължат за неспазеното задължение за запазване броя на местата в киносалоните и броя на екраните в тях.


По молба на АСК е образувано изпълнително дело при Софийския районен съд за принудително събиране на присъдените в полза на ведомството суми.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK