"Система" купи "Интраком телеком"

Концернът "Ситроникс" (Sitronics) и "Интраком холдинг" са финализирали сделката по закупуването на 51% от гръцката компания "Интраком телеком" (Intracom Telecom) за 120 млн. евро, съобщи РИА "Новости". "Интраком телеком" е дъщерно дружество на "Интраком холдинг".

Концернът "Ситроникс" (Sitronics) е високотехнологичното звено в системата на руския финансово-телекомуникационен гигант АФК "Система". Председателят на съвета на директорите на руската компания Владимир Евтушенко заяви на пресконференция в Атина, че компанията възнамерява да вложи над 1 млрд. евро в Гърция. Целта на сделката е установяване на водещи позиции в разрастващи се пазари за над 200 млн. души, където телекомуникационната инфраструктура е изключително нужна и се предвиждат значителни инвестиции през следващите няколко години, посочи председателят на "Интраком" Сократис Кокалис. Групата планира продажбите в Русия и общността на независимите държави (ОНД) да достигнат до минимум 300 млн. евро през следващите три години.

Гръцки икономисти отбелязват, че основна цел на закупуването на "Интраком телеком" е участието в предстоящия търг за приватизацията на държавния дял на гръцкия телекомуникационен монополист ОТЕ. Най-ценният актив на компанията е подразделението й за мобилна телефония "Космоте". Руската "Система" се смята и за основен претендент за арменското мобилно подразделение на ОТЕ - "Арментел". ОТЕ е една от водещите компании в мобилната телефония на Балканския полуостров, оперираща чрез дъщерната си компания "Космоте". В България тя присъства чрез "Глобул". През август 2000 г. гръцката компания купи мобилния телеком на Албания - AMC. През 2005 г. "Космоте" сключи няколко успешни сделки на Балканите. Най-напред купи 70% от капитала на румънския мобилен оператор "Космоте Румъния", (бившата "КосмоРом"). Същата година през август гръцката компания купи и 100% от акциите на холандската OTE MTS Holding, която притежаваше всички акции в "Космофон", мобилния оператор на Македония, и придоби 100% от акциите на "Космо България мобайл" ("Глобул").

В момента гръцкият холдинг присъства у нас чрез "Интраком България" АД, която изгражда и поддържа мрежата на мобилния оператор "Глобул". Преди година Българската телекомуникационна компания (БТК) изкупи дела от 66% на "Интраком" в националната мрежа от обществени телефонни апарати "Булфон".

"Интраком телеком" предоставя интегрирани телекомуникационни решения и услуги в региона на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка. В портфолиото на "Интраком телеком" влизат и високотехнологичните продукти в сферата на широколентов, фиксиран и безжичен достъп и предавателни системи, както и системи за предаване на информация.

"Ситроникс" е базирана в Москва и разработва софтуер, информационни технологии, телекомуникационно оборудване, микроелектроника и битова електроника. "Система" предоставя далекосъобщителни услуги и оборудване в Русия и в страните от бившия Съветски съюз и има над 60 млн. клиенти. Създадена през 1993 г., компанията има сериозни позиции не само в телеком сектора и високите технологии, но и в областта на недвижимите имоти, банкирането, масмедиите, търговията на дребно. Акциите й се търгуват на Лондонската и Московската фондова борса.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK