"Холсим" ще модернизира производствените си мощности

Инвестицията в Бели извор ще надхвърли 32 млн. евро

Циментовата компания "Холсим" ще инвестира над 32 млн. евро в реконструкцията на производствените съоръжения в завода си в Бели извор. Това съобщи изпълнителният директор на "Холсим - България" Тодор Костов. Той уточни, че модернизацията ще позволи на предприятието да започне да произвежда над един милион тона цимент годишно. При това дневният производствен капацитет на завода ще достигне 2.5 хил. т цимент при 1.4 хил. т преди реконструкцията и до 3.5 хил т клинкер, обясниха от дружеството. "Само така заводът ще посрещне нуждите на бързо развиващото се строителство в България и все по-засиленото търсене на цимент от строителните компании", поясни Костов. Той уточни, че "Холсим - България" ще продължи да инвестира в модернизацията на мощностите, ако пазарът изисква и налага това. Реконструкцията ще започне в пещния комплекс, където ще бъдат вложени 26.5 млн. евро. Наред с голямата реконструкция ще се изпълнят и по-малки проекти на обща стойност 5.4 млн. евро. Автоматизацията на производството ще доведе до облекчаване на условията на труд, поясниха от предприятието.


Циментовият завод във врачанското село Бели извор беше приватизиран през декември 1997 г. от швейцарската компания "Холдербанк", която закупи 51% от капитала на предприятието за 32.5 млн. долара. След това мажоритарният собственик придоби допълнително още 44%. До края на 2001 г. новите собственици са инвестирали в модернизация на мощностите над 42 млн. лв., а през 2003 г. още 14 млн. лв. Сред новите инвестиционни обекти са склад за 40 хил. т варовик и 8 хил. т въглища, въглищна инсталация, товарища за цимент, високоефективен сепаратор за първа циментова мелница, химическа лаборатория и производствени офиси, филтри и съоръжения за обезпрашаване на мелниците, ремонтен цех, столова и център за професионално обучение, административна сграда, заводска баня.


Разрушени са голяма част от старите и амортизирани технологични линии, а освободените площи на повече от 100 декара са рекултивирани и озеленени.


В края на 2004 г. "Холсим - България" АД стана собственик и на плевенския циментов завод, като купи близо 100% от акциите му от гръцката компания "Хайделберг цимент", както и на кариерите и бетоновите възли в Пловдив и София. Миналата година дружеството получи сертификат за качество ISO 9001:2000.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK