Активите на взаимните фондове минаха 155 млн. лв.

Експерти очакват повишението да продължи

Нетните активи на българските колективни инвестиционни схеми - инвестиционни дружества и договорни фондове в България, достигнаха 156 млн. лв. към края на юни, като за първото полугодие те са нараснали с цели 90%, показват изчисленията на "Дневник", на база данни от Българската фондова борса и Комисията за финансов надзор. Към края на миналата година те бяха 82 млн. лв., като бурното им нарастване се дължи най-вече на навлизането на нови фондове. Само за шест месеца публично предлагане на свои дялове започнаха да правят 21 фонда, а и все повече играчи залагат на активни маркетингови стратегии, което увеличава продажбите им и следователно активите. Най-натовареният месец беше март, когато активите се повишиха с почти 20 млн. лв. и навлязоха осем нови фонда.


Според представители на индустрията положителната тенденция ще се запази и през втората половина на годината. "Очаквам общите активи да достигнат между 170 и 200 млн. лева до края на годината, като активизирането ще е след лятото", заяви за "Дневник" Даниел Ганев, портфолио мениджър на фонда "Адванс инвест", който управлява активи за 24 млн. лв. Според него ръстът ще се дължи не толкова на навлизането на нови фондове, а на мощни маркетингови кампании, които да увеличат продажбите на фондовете.


Владислав Панев от управляващо дружество "Статус капитал" направи дори още по-оптимистична прогноза. "Смятам, че повишението на активите ще продължи, като вероятно до края на годината те ще са поне 250 млн. лв.", заяви той и допълни, че на борсите на Балканите има все още голям потенциал и те вече го използват.
Новите фондове дойдоха и с нови управляващи дружества. От началото на годината дебют със свои фондове направиха "Алфа асет мениджмънт", "Райфайзен асет мениджмънт", "Сентинел асет мениджмънт", "Статус капитал" и "Стандарт асет мениджмънт".


Даниел Ганев обаче е на мнение, че е малка вероятността да навлязат нови управляващи дружества, тъй като вече почти всички основни финансови групи направиха свои. "Смятам, че просто повечето ще пускат нови фондове, за да допълват своите фамилии, като очакван едно успокояване на темповете, спрямо първото полугодие", коментира той.


Засега по сериозни намерения заяви управляващото дружество на бившия зам. финансов министър Красимир Катев - "Аврора кепитъл". Очаква се то да пусне поне три фонда - балансиран, високорисков и нискорисков.


Като цяло при повечето фондове има повишение на активите и са малко тези с понижение. При тях това обаче се дължи на изтегляне на средства от някои инвеститори, които са предпочели да вложат същите средства в дялове на взаимни фондове от същата фамилия.


Към края на полугодието с най-голям дял на активите е "Адванс инвест" с 23.9 млн. лв, следван от "Ти Би Ай евробонд" с 20.5 млн. лв. На трето място е "Елана балансиран евро фонд"  с активи за почти 11 млн. лв.


Отделно от активите на българските фондове се увеличават и продажбите на чуждите фамилии, предлагани у нас, като с най голям дял е "Пайниър". Към края на миналия месец продажбите на подфондовете му са за обща сума 31.5 млн. долара, като в тази сума не е включен депозитът "Авангард". На пазара у нас се предлагат и фондовете СГАМ чрез SG Експресбанк, "Капитал инвест" чрез Ейч Ви Би банк "Биохим", както и подфондове на австрийското управляващо дружество на Райфайзенбанк.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK