"Нефт и газ" с пълна газ

Водещите туристически компании натежаха на SOFIX

Плевенското дружество "Проучване и добив на нефт и газ" се оказа поредната ракета на Българската фондова борса, излетяла след сплит с акциите си. След като стана ясно, че на предстоящото общо събрание акционерите ще решават за увеличаване на капитала с разпределяне на безплатни акции, инвеститорите се нахвърлиха върху книжата и с пълна газ изкупиха всичко до дневното ценово ограничение от 57.41 лв. Общо за деня се изкупиха малко над 2 хил. акции при средна цена от 54.92 лв., което е ръст от 10.02% за деня. Еуфорията по позицията вероятно ще продължи, ако се съди по офертите за покупка в края на сесията, които отново се наредиха на новото ценово ограничение, което е валидно от днес при цени от 63.16 лева за брой.


Тъй като компанията не е включена в нито един от индексите, поскъпването й не се отрази върху индикаторите. Независимо от това широкообхватният индекс BG40 зарадва феновете си с нов рекорд при 158.75 пункта, което е незначителен ръст от 0.04% спрямо сряда. Индексът "Дневник 15" затвори без промяна, или 108.85 пункта, а SOFIX се понижи с 0.21% до 887.88 пункта. Причината за понижението на водещия индикатор се оказаха повечето от сините чипове, тъй като на печалба затвориха само книжата на ЦКБ, които се покачиха с 0.46% до 6.50 лв.


"Софарма" поевтиня с 0.44% до 9.03 лв., "Албена" - с 0.31% до 76.24 лв., "Слънчев бряг" загуби 0.72% от стойността си, след като средната цена затвори под 18 лв. за акция, а "Златни пясъци" отнесе големия шамар, след като пазарната капитализация на курорта се понижи с 2.29% след прехвърлянето само на 40 акции при средна цена от 13.65 лв.
БТК за пореден път даде най-голям принос за формирането на значителния борсов оборот. Прехвърлянето на над 272 хил. акции от телекома при средна цена от 9.97 лв. понижи капитализацията на най-голямата българска публична компания, но сътвори близо 75% от дневния оборот с акции на борсата.


Затишие, що се отнася до промените в цените, цареше при по-големите бивши приватизационни фондове. "Доверие обединен холдинг", "ИХ България" и "Синергон холдинг" затвориха без промяна, а "Албена инвест холдинг" се понижи с 0.3% до 13.34 лв. На печалба от 0.18% затвориха книжата на "Стара планина холд".


Компенсаторните инструменти останаха почти без промяна при намалени обеми на търговия. Компенсаторните записи поскъпнаха 0.64% до 66.08 от номинал, а поименните бонове останаха без изменение след продажбата на над 450 хил. книжа.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK