"Градски транспорт" ще купува нови автобуси

"Градски транспорт" ЕООД ще купува нови автобуси, съобщи управителят Пенчо Пенчев. Инвестицията ще бъде осигурена с кредит. Размерът не е уточнен, но ще бъде между 1 и 2 млн. евро, а срокът за погасяване - между 7 и 10 години. За обезпечение по заема ще служат закупените автобуси. Те ще бъдат употребявани, оборудвани с платформи за инвалиди и не повече от 9-годишни. Причината е, че според последните промени в Закона за автомобилните превози, за да бъде използван един автобус у нас, не трябва да са минали повече от 9 години от датата на първоначалната му регистрация, уточни Пенчев.


Целта на инвестицията е подмяна на автобусния парк на дружеството. В момента близо 2/3 от автопарка на фирмата е над 20-годишен. "Градски транспорт" разполага с 44 автобуса марка "Чавдар" и още 45 "Икарус"-а, които трябва да бъдат заменени. Подмяната на колите е наложителна и заради екологичните изисквания и високата стойност на ремонтите им. От замяна се нуждаят поне 40 автобуса.


Преди няколко години общинската фирма закупи по идентичен начин с кредит автобуси втора ръка. Заемът беше 1 млн. евро със срок на погасяване 4 години. Фирмата ни е в стабилно финансово състояние и може да си позволи още един кредит. Още повече че от първия "Градски транспорт" има да погасява само 250 хил. лв., каза Пенчев. По думите му одит на ЕБВР в дружеството в началото на годината е показал, че компанията може да обслужва дълг в размер до 4 млн. евро. Водихме тримесечни преговори с ЕБВР за отпускането на кредит за подмяна на автопарка, но банката се оттегли от тях и до резултат не се стигна, посочи Пенчев.


В момента градските линии на Варна се обслужват основно от две фирми. "Градски транспорт" обслужва около 45 на сто от мрежата, а "Транстриумф холдинг" поддържа още толкова от нея. Преди по-малко от два месеца най-голямата компания за пътнически транспорт в Израел и една от петте най-големи в света в сферата на обществения транспорт - "Еггед", придоби 51% от "Транстриумф холдинг" АД срещу сумата от 4 млн. евро. Холдингът държи 140 от 250-те автобуса, които обслужват града.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK