"Българска роза Севтополис" увеличи капитала си

Капиталът на "Българска роза - Севтополис" вече може да се счита за успешно увеличен, тъй като са записани и платени 2.949 млн. нови акции, а минималното изискване беше те да са поне 2 010 904.


Останалите неизползвани права, които са 67 129, ще бъдат предложени на специален аукцион на Българската фондова борса утре.


Увеличението е двойно - от 3.016 млн. лв. до 6.032 млн. лв., но ако бъдат записани и акциите срещу неизползваните права в касата на дружеството, ще постъпят малко над 9 млн. лв., тъй като емисионната стойност на една нова акция е 3 лв., а номиналната е 1 лв. Записването им ще продължи до 28 юли.
През миналата година капиталът на дружеството беше увеличен от 754 хил. лв. до сегашното му ниво, което наля свеж ресурс в дружеството и го стабилизира финансово. Това доведе и до активизиране на търговията с акции на компанията, тъй като се увеличи и свободно търгуемият обем книжа на борсата. Очаква се настоящото увеличение да увеличи този ефект.


От началото на тази седмица акциите на дружеството вече се търгуват на официалния пазар на борсата - сегмент В. По време на сесията във вторник те поскъпнаха 2.18% до средна цена от 5.62%. За последната една година те са поскъпнали с малко над 90%, като паралелно с това расте и ликвидността им.


Дружеството произвежда лекарствени форми и субстанции и натурално-ароматични продукти. За първото тримесечие печалбата му достига до 1.16 млн. лв. при 589 хил. лв. година по-рано. Компанията увеличава едновременно приходите и разходите си за дейността. Приходите на дружеството нарастват с около седем на сто до 3.199 млн. лв., докато разходите се покачват с 21% до 2.43 млн. лв.


Компанията се контролира от "Софарма", която притежава 49% от капитала, и свързаната с нея "Телсо" с 14.8 на сто.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK