Бизнесът учреди фирма за рециклиране на старите електроуреди

Представителите на 28 компании учредиха ново акционерно дружество за събиране и оползотворяване на отпадъци от електротехническата и електронната промишленост, съобщи Българската стопанска камара. То ще се казва "Елресурс" АД.


Сред учредителите на дружеството са Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Съюзът за стопанска инициатива. Участие са взели и някои от големите браншови организации като Камарата на електротехниката в България, Българската асоциация по информационни технологии, Браншовата камара по електронна промишленост и информатика, Браншовата камара "Феникс ресурс" и Националната асоциация "Хорека". Сред акционерите на новосъздаденото дружество са над 20 водещи български и чуждестранни фирми, сред които "Елдоминвест" АД, "Спарки" АД, "Филкаб" АД, "Киров" АД, "Феникс елит" АД и др.


Надзорният съвет на дружеството се състои от седем представители на големите национално представени работодателски организации и на фирмите "Елдоминвест" АД и "Спарки" АД. Надзорът ще трябва да внесе документите за за съдебната регистрация на дружеството, да избере управителния му съвет, да разработи програма за дейността му и да подготви необходимите документи за кандидатстване за получаване на лиценз от Министерството на околната среда и водите. След като това стане, "Елресурс" ще може да поеме рециклирането и оползотворяването на старите електроуреди. Това е изискването на наредбата на МОСВ, която предвижда производители и вносители на такава техника да плащат продуктова такса за рециклирането на отпадъци от уредите. Предвижда се таксата да започне да се начислява от 1 септември тази година. Влизането в сила на наредбата беше отложено, след като по първоначални планове това трябваше да стане от 1 юли. Отсрочката беше дадена, за да може бизнесът да се организира и да се изгради необходимата инфраструктура, която да поеме отпадъците.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK