Офисите на адвокатите и банковите служители са най-големи

През следващите години работните места на българите ще се разширяват

IT компаниите и кол-центровете, работещи у нас, наемат основно т.нар. офиси отворени пространства (open space)

© Цветелина Николаева

IT компаниите и кол-центровете, работещи у нас, наемат основно т.нар. офиси отворени пространства (open space)Адвокатските кантори предлагат най-голямо работно място на своите служители (17 кв.м), следвани от банките (15 кв.м) и компаниите за информационни технологии (14 кв.м) и кол-центровете (8 кв.м). Това показва изследване на международната консултантска компания за бизнес имоти "Кушман и Уейкфилд" (Cushman & Wakefield), което беше разпространено. Изследването се прави всяка година след допитване до около 500 наематели на бизнес имоти в Европа с цел да се види какви са техните изисквания към сградите и предпочитанията им. Над 40% от участвалите в допитването заявяват намерение през следващата година да разширят площта на общите работни помещения, а други 20% очакват дори да бъдат въведени по-гъвкави работни практики, включително възможността да работят от различни места.


Според изследването на един работещ у нас се пада 10 кв.м офис площ. По този показател сме на последно място в Европа заедно с Естония и Шотландия. В най-просторни помещения работят в Германия, където служителите се ширят в 30 кв.м офис площ. Показателят е над два пъти повече от средния за Европа - 14 кв.м на работник.


У нас има тенденция към разширяване на работните места, но все още голяма част от българите работят на средно 6 кв.м при заложени стандарти 4.5 кв.м, посочват от отдел "Офис площи" на българската компания за бизнес имоти "Фортън интернешънъл" (Forton International), представител на "Кушман и Уейкфилд" у нас.
Ясно се очертават три основни категории наематели. В най-просторни помещения работят служителите на финансовите институции и големите консултантски компании - средно около 10 кв.м на човек. Интересно е да се знае, че в нея се включват т.нар. фронт офиси, където е изключително широко, и бек офисите, където служителите работят на стандартните за страната 6 кв.м. IT компаниите и кол-центровете, работещи у нас, наемат основно т.нар. офиси отворени пространства (open space), които подреждат във формата на детелини. По този начин всеки служител получава около 8 кв.м работна площ. Изключение у нас прави компанията SAP, която все още не е запълнила капацитета на наетата от нея сграда на бул. "Цар Борис ІІІ".


Малките и средните български фирми вече започнаха активно да се изнасят от жилищните кооперации, в които работеха доскоро, и търсят офис сгради според финансовите им възможности. Те засега обаче не позволяват да се "ширят" много, показва изследването. Предпочитат да наемат отворени пространства, които запълват максимално. Това, което пречи най-много на малките и средните български фирми, е невъзможността да планират правилно, сочат от "Фортън". Много малко от тях могат да направят близък до реализуемия бизнес план за три години, какъвто е срокът на договорите за наем в офис сградите от най-високия клас А (16 евро/кв.м). По тази причина, каквото и да се случи, те се оказват в неизгодна позиция. При разрастване се оказват на тясно, а при застой - не могат да си позволят високия наем. Затова все още предпочитат сградите от по-ниския клас клас Б (8 евро/кв.м), където могат да работят по-нашироко. Очакванията на консултантите от "Фортън" са през следващите няколко години представителите на средния бизнес у нас - предимно консултантски компании, адвокати, рекламния сектор, да разширят своите офиси.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK