Темпото се запазва

BG40 и "Дневник 15" постигнаха отново рекорди

Позитивното темпо продължи и в четвъртък на Българската фондова борса. Станалите вече традиция рекорди също са част от пейзажа. Така беше и за сесията в четвъртък, катo широкият индекс BG40 се покачи до поредния си исторически максимум от 172.34 пункта, като това беше повишение от 1.16% за деня. Възходящият тренд продължи и при "Дневник 15", който макар и с по-скромните 0.22% успя да се повиши до рекордните за него 113.60 пункта.


В основата на поредните рекордни стояха както обичайните заподозрени, така и някои нови звезди на пазара. Освен това се посъбудиха и някои стари мотори. Така стана с акциите на "Софарма", които поскъпнаха с 1% до средна цена от 9.14 лв. По позицията обаче мина значителният обем от почти 118 хил. акции, като сделки се сключиха и на 9.43 лв.


Активизиране отново имаше и при ДЗИ банк, където се изтъргуваха 64 658 акции на цени между 5.11 и 5.05 лв. за акция, а средната се установи на 5.07 лв. Цените на акциите продължават да се задържат на рекордните си стойности, които бяха постигнати през последните седмици, като това беше съпроводено и със значителни обеми на търговия.
Сред позициите, които напоследък приковават инвеститорското внимание, е "ХД Пътища". Така беше и вчера, като акциите му отново се търгуваха на цени над 3 хил. лв., макар средната да приключи 2965.58 лв., което беше повишение с 4.44%. Интересът към тази позиция не спира, след като компанията сключи няколко големи договора за рехабилитация и строителство на пътища. Сред рекордьорите отново се нареди и "Дуропак-Тракия папир", като максималната цена удари 52 лв. за акция.


След като преди седмица акциите на "Проучване и добив на нефт и газ" поскъпнаха рекордно заради предложението за увеличение на капитала с неразпределените печалби, през вчерашния ден цената коригира значително, като сделки се сключиха и на 59.5 лв., а средната се установи на 59.52 лв., което беше понижение от 2.95% за деня.


Значителен обем през вчерашния ден мина отново при БТК. Позицията продължава слабо да поевтинява, като се изтъргуваха 375 хил. акции на цени между 9.85 и 9.9 лв., а средната се понижи до 9.9, или с 0.8%.


На компенсаторния фронт поскъпнаха и трите вида инструменти. Поименните бонове добавиха 1.13% до средна цена от 63.69 ст. за лев номинал, компенсаторните записи - 0.59% до 63.65 ст.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK