"Актив пропъртис" отчете печалба от 460 хил. лв.

Нетната печалба на "Актив пропъртис" достигна 459 хил. лв. към края на второто тримесечие, показа отчетът на дружеството със специална инвестиционна цел. Година по-рано фондът за имоти не извършваше дейност и не отчете финансов резултат, но към края на 2005 г. той беше 30 хил. лв.


Значителното повишение за последния период се дължи на приходите от продажба на 45 дка земя в пловдивската местност Орешак за 905 хил. лв., заяви за "Дневник" изпълнителният директор на "Актив пропъртис" Дилян Панев. Дружеството я закупи през март за 439 хил. лв., като три месеца по-късно успя да я продаде на двойно по-висока цена. Една част от имотите там обаче - около 12 дка, влязоха в регулация, което автоматично повиши цената им.


Дружеството е получило и приходи от наеми в размер на 145 хил. лв., или общите приходи от дейността са 1.05 млн. лв. Така формираната печалба с тези приходи подлежи на разпределение под формата на дивидент, ако е към края на финансовата година. Според закона за АДСИЦ за дивидент се заделя минимум 90% от нея.
На разпределение не подлежи обаче финансовият резултат, който е формиран предимно от преоценка на активи. В момента повечето фондове за имоти формират печалбата си именно от преоценки и така на хартия имат печалба, която обаче реално няма как да отиде при акционерите.


"Активи пропъртис" е и едно от трите дружества за имоти, които разпредели дивидент за миналата година заедно с двата фонда "И Ар Джи капитал". В момента дружеството отдава под наем два имота - магазин и паркомясто от бизнес център "Актив" в София и административно-производствена сграда в Пловдив.


В края на миналия месец фондът закупи закупи две дворни места - 20 782 кв.м, в покрайнините на Пловдив и в този район вече притежава почти 60 дка, върху които има намерение да изгражда жилищен комплекс.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK