"Мостстрой" започва изграждането на новия път до летището

Пътят от бул. "Брюксел" до новия терминал на столичното летище трябва да е готов за една година

© Юлия Лазарова

Пътят от бул. "Брюксел" до новия терминал на столичното летище трябва да е готов за една година"Мостстрой" започва изграждането на пътя към новия терминал на летище София. Първата копка на строителството беше направена в понеделник. Проектът, който ще се изпълнява от близката до Васил Божков компания, предвижда да бъде изградена 1.3 км отсечка от бул. "Брюксел" и естакада с дължина 360 метра. Строителството трябва да завърши за една година. Стойността на проекта е 8.1 млн. лв., които са осигурени от бюджета на транспортното министерство. Досега изграждането на трасето се забавяше заради съдебните спорове за сумата на отчуждените терени на двама собственици. Това правеше невъзможно пътуването до новия терминал. Затова министерството и общината започнаха разширението на бул. "Мими Балканска", който минава покрай сградата на РВД. Вече са отчуждени 66% от земите и само 28% са спорни, заяви транспортният министър Петър Мутафчиев. Той обясни, че с изпълнителя на терминала- австрийската компания "Щрабаг", през миналата седмица е постигнато споразумение първата част от терминала да бъде приета до края на август, а цялото летище до края на годината. С компанията е договорено още до 15 декември страните да се въздържат от претенции и да не си пречат. След изтичането на този срок може да започнат преговори за финансовите претенции, поясни още Мутафчиев. Терминалът трябваше да бъде готов до края на август миналата година, но "Щрабаг" не спази срока и поиска ново увеличение на цената. През пролетта падна таванът на терминала и бяха открити още дефекти на пътеките за рулиране. До момента австрийската компания отказва да отстрани изцяло дефектите. Според договора българската страна може да удържи неустойка за забавянето от 10% от стойността на строителството.


Между 3 и 9 август летище София ще започне пробни изпитания за кацането на самолети на новата писта, съобщи изпълнителният директор на летището Пламен Станчев. Той се надява, че от септември самолетите ще могат да използват пистата. Стойността на проекта за изграждането на новото летище е 210 млн. евро, като ИСПА отпуска 50 млн. евро. Европейската инвестиционна банка финансира строежа със заем от 60 млн. евро, а Кувейтският фонд за арабско икономическо развитие - с кредит от 38.1 млн. евро, останалите средства са от бюджета.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK