КЗК забрани споразумение между "Кремиковци" и "Цемеко"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи забрана върху споразумение между "Кремиковци" и "Цемеко" ООД, според което комбинатът искаше да продава шлака, от която се прави доменен цимент, само на това дружество, съобщиха от комисията.


Комбинатът е единственият източник на тази суровина за някои от циментовите заводи в България и на практика с това споразумение те биха останали без неин източник, което ще доведе до излизането от пазара на заводи като "Холсим", "Златна Панега" и "Плевенски цимент", показват мотивите на КЗК.


От "Кремиковци" не пожелаха да коментират решението на антимонополистите, нито да пояснят повече за въпросното споразумение.
От КЗК поясниха, че в акционерната структура на "Цемеко" влизат немското дружество "Кльостерс Бетайлигунгсгезелшафт" със 75% участие, "Кремиковци" с 20% и "Интертръст" ЕАД с 5%. Смесеното дружество е било учредено през септември 2004 г., а месец по-късно е сключено споразумението, с което са формализирани параметрите на доставките на шлаката. Според комисията участието в структурата на "Цемеко" допуска интерес за "Кремиковци" да продават суровината само на тях.


Според КЗК шлаката не би могла да бъде заменена с друга добавка при производството на цимент, а влаганите количествата от нея във всеки отделен вид цимент не могат да бъдат редуцирани. В резултат на невъзможността да я закупуват от единствения местен доставчик компаниите ще бъдат принудени да спрат производството си на шлаков цимент. Пренастройването на техните заводи към производството на цимент без шлака ще бъде продължително и скъпо. Те ще загубят пазари и клиенти, но най-вече ще се преустройват принудително, смятат от комисията.


С това споразумение между "Кремиковци" и "Цемеко" на практика пазарът на шлаков цимент ще се монополизира, обобщават антимонолистите мотивите за забраната.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK