Жега на пазара

Индексите достигнаха поредните си рекорди

В разгара на лятото високите температури от плажовете на родното Черноморие се прехвърлиха, като обхванаха и капиталовия пазар. Напук на летния отпускарски сезон през изминалата седмица станахме свидетели на поредица от рекордни цени и нови върхове на борсовите индекси.


Безспорен маратонец е широкият индекс BG40, който след двуседмичен рейд от рекорди в петък достигна най-високата си стойност при 174.99 пункта. За седмицата индексът се покачи с 1.18%. Водещият индикатор SOFIX също се представи добре и макар че остана далеч под рекордните си нива от миналата година, през изминалата седмица се покачи до 923.55 пункта, което е ръст 1.21%. За последните пет сесии рекорд постави и "Дневник 15" при 115.51 пункта, но в края на седмицата отстъпи от тази позиция и затвори при 115.35 пункта, което е ръст 0.82% за седмицата.
Доброто представяне на индексите е подплатено и с рекорди при водещите компании, за някои от които подпомогнаха и финансовите отчети на първото полугодие. Акциите на фармацевтичната компания "Софарма" преминаха над психологическата граница от 10 лева в средата на седмицата. Тези нива провокираха продавачите и в края на седмицата котировките на компанията затвориха при 9.96 лева. Рекорд при 55 лева за акция отчете и торовият производител "Неохим", но след обявяване на спад в печалбата книжата на компанията се понижиха до 50.21 лева. С бавни постъпателни движения към заветната граница от "стотачка" се придвижиха и котировките на "Оргахим". Акциите на русенският производител на бои достигнаха връх при 90 лева.


Рекордите не се ограничиха само до водещите компании и излязоха извън компонентите на индексите, като при голяма част от тях в основата бяха добри финансови резултати.


Поскъпването при някои дружества беше с такива темпове, че акциите им започнаха да парят в ръцете на инвеститорите, което породи и разпродажби и теглене на печалби. Само за последната седмица "Мостстрой" поскъпна с 54% и в петък затвори на цена 189 лева. Междувременно през седмицата дружеството постави рекорд при 201 лева, но теглене на печалби понижи леко котировките в края на седмицата. Подобен сценарий имаше и с книжата на "Холдинг Пътища", който постави рекорд при 3801. Еуфорията при въпросните две компании вероятно освен на печеленето на обществени поръчки се дължи и на очаквания за добри резултати към шестмесечието. Подобни фактори ще бъдат водещи и за другите компании, които все още не са представили резултатите си.


Компенсаторните инструменти приключиха седмицата на червено. Компенсаторните записи и поименните бонове се понижиха съответно с 0.75% и 0.58% до нива 63.15 и 63.54 на сто от номинала.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK