Сирийски бизнесмен ще инвестира над 70 млн. евро в България

Сирийският бизнесмен Аладин Харфан, който реализира различни бизнес проекти в България от началото на 90-те години, ще инвестира над 70 млн. евро в разширяване на дейността си в страната. Новината съобщи информационната агенция SeeNews. Най-много средства ще бъдат вложени в проекти в сферата на търговията и недвижимите имоти, съобщава в интервю пред агенцията сирийският бизнесмен.


Около 30 млн. евро ще бъдат вложени в изграждането на търговски център от типа мол, който ще се намира в Плевен. Сградата ще разполага с общо 60 хил. кв.м разгъната застроена площ. Проектът е започнал в началото на тази година и трябва да завърши най-късно до края на 2009 г. Харфан вече е купи терена, а 20 на сто от инвестициите ще бъдат собствени средства. Останалите ще се набавят чрез външно финансиране.


Допълнително 30 млн. евро ще бъдат вложени в бизнеса, свързан със строителството и медицинската дейност на сирийския предприемач. В момента Харфан изгражда две складови бази до София, в които са вложени общо 3.3 млн. евро. Двете сгради ще имат обща площ 13 хил. кв.м. Компанията е насочила част от инвестициите си и в строежа на офис и търговски сгради, както и в луксозни жилища.
Въпреки че има различни бизнеси, сирийският предприемач е известен в България предимно с производството и продажбата на техника с марката "Елит". В портфолиото на неговия бизнес попада още търговската верига за бяла и черна техника "Технолукс". Предвидено е в това направление да бъдат вложени около 5 млн. евро за стабилизиране и окрупняване на бизнеса. Това включва и преименуването на "Технолукс" в "Техно център Елит".


Аладин Харфан е собственик също така на верига от заведения за арабска храна "Аладин", медицинските центрове "Медстом" и др. През тази година е планирано окрупняване на целия бизнес, като от сега съществуващите 17 компании трябва да останат шест-седем. През миналата година общият оборот на компаниите достига 95 млн. лв. Търговията с техника реализира най-голям оборот, но най-ниска печалба, обяснява Харфан. През тази година се очаква "Технолукс" да има 1.2 млн. лв. нетна печалба. Очакванията на сирийския бизнесмен са тази година общата му печалба да нарасне с 25 на сто, без да споменава колко ще е тя.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Бат Рамбо
    *****

    Изберете Българското!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK