АП ще продава още четири дружества на централизирн търг

Агенцията за приватизация (АП) ще продаде държавното си участие в още четири дружества на централизиран публичен търг (ЦПТ), сочи съобщение от агенцията. Това са "Елма" - Троян, "Дунавска коприна" - Русе, "Хемус" - Троян и "Белла-стил" - Петрич.


От тях единствено "Елма" е публично дружество и държавата има миноритарно участие в неговия капитал. Според междинния му неконсолидиран отчет за първото полугодие на 2006 г. Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) притежава 796 акции, което се равнява на 0.04% от капитала на "Елма". Дружеството се занимава с производството на електродвигатели и генератори за битови нужди. Нетната му печалба към 30 юни 2006 г. е 32 хил. лв., а за същия период на 2005 г. е била 48 хил. лв.


"Дунавска коприна" е едно от най-старите текстилни предприятия в страната. Справка в ДАКСИ показва, че министерството на икономиката и енергетиката притежава 22% от капитала на компанията. Дружеството беше в сериозна финансова криза и преди няколко години беше затворило, а през 2002 г. беше обявено в несъстоятелност. Работата на тъкачницата беше възстановена и през август 2003 г. тя за пръв път след финансовите затруднения завърши на печалба. Фирмата напълно е натоварила производствените си мощности. Оздравителната програма на дружеството предвижда до 2008 г. увеличение на нетния паричен поток до 1.6 млн. лв.
"Хемус" произвежда мебели и енергийното министерство притежава дял от 35% според ДАКСИ. "Белла-стил" е текстилна компания, в която държавното участие е миноритарно от 0.677% според ДАКСИ.


Все още не е ясно дали АП ще продаде целите си дялови участие в дружествата и кога ще се проведе централизираният търг. През юли агенцията обяви и други девет компании, в които иска да продаде държавния дял , сред които бяха публичните "Емка" - Севлиево, "Катекс" - Казанлък, "Костенец ХХИ" и "Независимост-40" - Габрово. Последният централизиран търг, 14-и поред, се проведе в края на май и в началото на юни се предложиха миноритарни пакети от 114 дружества.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK