"Агро финанс" пласира над 97% от правата си

Общо 146 326 права от задължителното увеличението на капитала на "Агро финанс" се изкупиха в сряда на проведения на Българска фондова борса аукцион. Правата от поредното дружество със специална инвестиционна цел се изкупуваха на цени между 0.48 - 0.54 лева за брой, като средната цена за деня беше 0.49 лева. Увеличението на капитала може да се счита за успешно, като се има предвид, че непродадени след първия аукцион останаха едва 3674 права. На вторичен пазар нямаше регистрирани сделки вчера, а търговията с правата на борсата ще продължи до 29 август. Крайната дата за записване на акции от увеличението е 26 септември. Срещу всяко право може да се запише по една акция от новата емисия с номинална и емисионна стойност от 1 лев.
Комисията за финансов надзор издаде лиценз на "Агро финанс" за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел, което ще инвестира в секюритизация на недвижими имоти.
Според проспекта дружеството възнамерява да инвестира в земеделски земи, като вече има закупени няколко подобни имота в Северна и Югоизточна България около градовете Враца, Шумен, Плевен, Попово, Силистра, Стара Загора, Ямбол, Карнобат и Айтос.
Преди време изпълнителният директор на "Агро финанс" Огнян Калев заяви пред "Дневник", че фондът се интересува от закупуването на ниви и обработваеми земи, като не планира да строи на тях. Обсъждат се и варианти за създаване на трайните насаждения."Агро финанс" е учредено от няколко дружества, които са с дейност предимно във финансовия сектор. С най-голям дял от 30% е ЗПАД "Булстрад", по 20% имат ЗАД "Булстрад живот", "Сиесайеф" и "Ти Би Ай кредит", а с 10% от капитала е "Ти Би Ай инвест" според съобщението на комисията. Това е второто дружество, в което ЗПАД "Булстрад" става институционален инвеститор, като първото беше "Хипокапитал", което ще секюритизира вземания.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK