"Сиела" обвини "Апис", че я засипва с дела

Старите спорове между "Сиела" и "Апис" в четвъртък отново пламнаха. В съобщение до медиите "Сиела" обяви, че конкурентната компания води безсмислени съдебни искове срещу нея, които граничат с абсурд.


Поводът е, че "Сиела" е спечелила дело в Софийския градски съд за обществена поръчка за правно-информационна система на изпълнителна агенция "Пътища". Процесът е започнат от "Апис" и сега дружеството е осъдено да плати разноските по спора. От "Апис" настояваха процедурата да се прекрати, тъй като според тях "Сиела" е участвала с прекалено ниски цени в обществената поръчка. От "Сиела" твърдят, че преди месеци са приключили и седем дела на "Апис" срещу обществената поръчка за доставка на информационни системи за държавната администрация и там магистратите не са открили нарушения. Процедурата беше спечелена от "Сиела" в началото на 2005 г. и стана повод за най-сериозните спорове между двете фирми. Тогава от "Апис" обявиха, че поръчката е нагласена и "Сиела" е спечелила с помощта на мним участник и много по-висока цена.


"Изложените по-горе и другите факти от твърде честите съдебни битки, предизвикани от "Апис", навеждат на мисълта, че компанията се опитва да ограничи голямата загуба на пазарни позиции, засипвайки съда с искове. Докато за "Сиела" инвестирането в нови продукти и доразвиването на вече съществуващите винаги е бил единственият начин за постигане на търговски успехи", заявяват от "Сиела".


Законът ни позволява да се жалваме, а това, че не сме успели да се преборим срещу структура, близка до покойния Илия Павлов, означава, че толкова са ни били силите, каза в четвъртък президентът на "Апис" Васил Христович. Той заяви, че според него "Сиела" е част от бившата "Мултигруп" и това й е помогнало да спечели обществената поръчка за държавната администрация, когато тя се ръководеше от Димитър Калчев, който също бил свързан с корпорацията. Освен това за щастие не сме изгубили голяма част от клиентите си и все още обслужваме 2/3 от администрацията, каза Христович. Той посочи, че "Апис" все повече се насочва към клиенти на свободния пазар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK