Индексите отстъпиха от силните позиции

Европейските пазари започнаха седмицата на негативна територия, повлиявайки се от понижението на акциите в банковия сектор и слабите корпоративни резултати. Най-силен фактор върху търговията на пазара имаше поскъпването на цената на петрола с близо 1%. Стабилизрането на черното злато дойде, след като геополитическата обстановка се наелектризира след израелската операция в Ливан и иранските тестове на ракети с малък обсег на действие. Това беше нарушение на споразумението за примирие, постигнато през миналата седмица, в резултат на което цената на петрола започна да се повишава. Най-силни резултати регистрираха книжата на компаниите от миннодобивния сектор. Тези на норвежката "Статойл" (Statoil) поскъпнаха с 2%, а акциите на френската "Тотал" увеличиха стойността си с 0.9 на сто.
Акциите на "Партигейминг", която наскоро купи компания с операции с България - "Геймбукърс", пък се покачиха с 3.2%, след като стана ясно, че компанията ще участва в битката за закупуването на американската компания за онлайн залагания "Виктор Чандлър" (Victor Chandler).
Технологичният сектор, който миналата седмица беше сред най-силно представилият се, в понеделник се отдръпна от постигнатото, като акциите на френската "Алкател" (Alcatel) загубиха 1.5%, а на швейцарската STMicroelectronics намалиха стойността си с 1 на сто. Банковите книжа също пострадаха, като акциите на френската "БНП Париба" регистрираха понижение от 1.1%, а на германската Комерцбанк загубиха 1%.
След като европейските индекси се повишиха през изминалата седмица, подкрепени от спада в цената на черното злато и умерената инфлация в САЩ, в понеделник европейският индекс FTSE Eurofirst 300 остана без промяна на ниво от 1357.49 пункта, а френският САС 40 намали стойността си с 0.5%, като стигна до ниво от 5108.01 пункта. Във Франкфурт индексът Xetra Dax намали стойността си с 0.26% до 5801.73 пункта, докато лондонският FTSE 100 успя да се стабилизира и в понеделник добави 0.43% до 5938.7.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK