"Мартерн" откри голямо златно находище край Трън

Компанията и партньорите й предлагат до 500 млн. долара инвестиции за добиви в България

Минната компания "Мартерн" е готова да привлече близо 500 млн. долара за разработването на златните находища в България, които проучва, обяви Джон Мензайъс, изпълнителен директор на дружеството

© Анелия Николаева

Минната компания "Мартерн" е готова да привлече близо 500 млн. долара за разработването на златните находища в България, които проучва, обяви Джон Мензайъс, изпълнителен директор на дружествотоМинната компания "Мартерн", собственост на канадската "Юромакс рисорсис", обяви ново непроучвано досега находище на злато на 10 км от Трън в Югозападна България. Според ръководството на дружеството това е най-значимото откритие в страната за последните години. В зона "Надежда" в обект "Трън" геолозите на "Мартерн" са констатирали до 440 гр. на тон съдържание на ценния метал в повърхностните проби, което се приема в бранша като изключително значим резултат, заяви на пресконференция във вторник Джон Мензайъс, изпълнителен директор на дружеството. Златото не е било открито нито от древните римляни и траки, нито по време на проучванията под ръководството на държавните институти в годините преди прехода, съобщи Мензайъс, като уточни, че това е благодарение на новите технологии и методи на проучвания, които оглавяваната от него фирма внася при операциите си в България.


Проучванията в зоната все още са в начален етап и предстои още години работа и милиони долари инвестиции, преди да бъде определено колко ценен метал може да се извлече от недрата на скалите в Трънско, уточниха от ръководството на "Мартерн". Решителни за оценката за потенциалния добив ще бъдат изследванията в рамките на следващата една година, разясни още Мензайъс.


В случай че извличането на злато се окаже икономически ефективно, компанията ще поиска от държавата в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката да получи на концесия правото да добива ценния метал, предвиждат от канадската фирма. В офертата си към правителството канадците ще предложат да плащат концесионно възнаграждение в размер на 2-3% от брутната стойност на метала в добитата руда. С плащаните данъци и осигуровки обаче държавата на практика може да получи над 40% от нетните приходи, реализирани от фирмата от дейността.
При положение че получи право за добив, обектът най-вероятно ще бъде разработен от една от водещите в света корпорации в добива на ценни метали - канадската "Тек коминко", която участва в проучването на находището в Трън чрез съвместно дружество с "Мартерн". Споразумението за джойнт венчъра на двете компании предвижда възможността "Тек коминко" да получи 70% дялово участие в обекта, при положение че за периода до 2010 г. инвестира в проекта 14.7 млн. канадски долара, които като стойност са приблизително равни на американските в момента. Финансовите ангажименти на "Мартерн" по проучванията се ограничават до сумата от 280 хил. долара.


"Тек коминко" не е единствената голяма компания, с която "Мартерн" работи в България, припомни за "Дневник" Джон Мензайъс. В момента компанията си сътрудничи с един от лидерите в производството на мед в света - "Фелпс Додж" (Phelps Dodge), в проучването на находище в близост до с. Челопеч. Общата стойност на инвестициите, които "Мартерн" е готова да осигури, ако започне добиви в обектите, които проучва, е 400 - 500 млн. долара, съобщиха от фирмата.


По оценка на мениджмънта на "Мартерн" добивът на метали може да заеме значителна стойност от икономиката на България, но за да стане възможно, инвеститорите в отрасъла се нуждаят от стабилна законова среда, справедлива съдебна система и подкрепа от правителството.
--------


Компанията проучва за злато и други редки метали в още четири района в страната, сред които Огоста, Брезник, Попинци и Ракитово. Компанията обаче беше принудена да оттегли техниката си от находището на хълма Петелово край с. Попинци, в близост до Панагюрище, заради протестите на местните жители и напрежението, което възникна между тях и служителите на компанията. Заради този случай компанията обяви, че планира да потърси правата си по съдебен път, включително и в международен съд. Досега "Мартерн" е вложила над 700 хил. лв. за проучвания в района, но постигнатите резултати според ръководството са незначителни. Ако изследванията не продължат, досегашните оценки за съдържанието на златото и медта ще останат занижени и от това ще изгуби държавата при бъдеща концесия за добив, предупреди Мензайъс. По този начин ръководството на "Мартерн" изрази несъгласието си с изказванията на експерти от Българската минно-геоложка камара, че площта край Попинци е достатъчно проучена и че обектът директно трябва да бъде даден на концесия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK