Чехи купиха тетевенския винпром "Дестила"

Българската винарна изнася сливов и крушов дестилат за Европа

Най-големият производител на сливови ракии в Западна и Централна Европа, чешката компания "Рудолф Йелинек" (Rudolf Jelinek), е купила мажоритарен дял от тетевенския винпром "Дестила". Сделката приключи преди месец и е част от стратегията ни за разширяването на пазарите след 2007 г., съобщи изпълнителният директор на "Дестила" Борислав Радулов.


Българската компания има традиционни контакти с чешкия завод. Над половината от производството на плодови дестилати през последните години се изнася в европейските страни и САЩ, обясни още Радулов. След сделката с "Йелинек" се очаква почти 90 на сто от продукцията да бъде пласирана в общността. Чрез покупката на тетевенското предприятие чешкият инвеститор пък възнамерява да разшири експанзията си в региона. Освен в България той смята активно да навлезе на пазарите в Румъния, Молдова и Сърбия, е съобщил пред чешките медии главният изпълнителен директор на компанията Павел Дворачек.


Чешкият инвеститор държи 51% в българската компания, останалите дялове се разпределят между Борислав Радулов (25%) и дружеството "СИТ 97" (20.5%). Двете страни отказаха подробности по финансовата част от сделката. "Винпром - Тетевен" е приватизиран през 1997 г. от работническо-мениджърско дружество "Дестила". Впоследствие акционерното участие се преразпределя. Годишно предприятието произвежда над 300 хил. т плодови дестилати, от които 200 хил. се изнасят. За да увеличи капацитета си, предприятието е инвестирало в нови насаждения. Притежава 1500 дка сливови и крушови градини в Тетевенско, Луковитско и Ловешко. Планираме да засадим още 1500 дка, обясни Радулов.
Освен в Европа тетевенското предприятие изнася сливова ракия и за българските общности в Чикаго и Бостън. От следващата година "Дестила" ще пусне на българския пазар "Тетевенска сливова". Регистрирали сме марката и смятаме да я наложим на пазара, обясни още Радулов.


----------------


За една година "Рудолф Йелинек" е увеличил печалбата си с 4.6 млн. чешки крони, съобщават чешките медии. През 2004 г. компанията отчита печалба от 2 млн. крони (71 хил. евро), а през 2005 г. тя вече е 6.6 млн. крони (234 хил. евро). Почти 40 на сто е ръстът в оборота, достигнат за година. Приходите от продажби за миналата година надхвърлят 281. 9 млн. крони, или 10 млн. евро. Почти с 23% са нараснали и приходите от експорта на дестилати. "Рудолф Йелинек" се намира край град Витовице в Южна Моравия. Предприятието е най-големият производител на плодови ракии - кайсия, череша, слива и круша. Годишно се преработват по 10 хил. т плодове. Дневните продажби достигат 50 хил. бутилки.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах