Девет компании подадоха оферти за ремонт на пътища по морето

Седем български и две чужди компании подадоха оферти за ремонт на пътища по морето. В четвъртък в Изпълнителна агенция "Пътища" бяха отворени предложенията за лотове 4 и 6 по програмата "Транзитни пътища ІV", която се реализира чрез заем от Европейската инвестиционна банка.


Шест компании подадоха офертите за отсечки от пътя Каварна - Балчик и Кранево - Златни пясъци с обща дължина 20 км. Най-ниското предложение е на шуменската фирма "Автомагистрали Черно море", а най-високата цена е на варненската "Инжстрой инженеринг" (виж таблицата). Единственият чужд участник за тази отсечка беше португалската компания "Лена", която неотдавна спечели лот 10 от същата програма и ще ремонтира отсечките по направленията Пирдоп - Челопеч - Карлово, Ботевград - магистрала "Хемус" и Скравена - Ботевград за 7.2 млн. евро.


За ремонта на 22 км между Варна и Бургас се състезават осем фирми. Отново шуменската "Автомагистрали Черно море" е с най-ниска цена, а най-високата е на австрийската "Щрабаг", като разликата между тях е над 2 млн. евро (виж таблицата).
За първи път тази година цената не е определяща при избора на победителя. Това показва досегашната практика от проведените търгове. Обикновено се избират за победители фирмите дали трета или четвърта по стойност оферта. При търговете по "Транзитни пътища" - едно, две и три, обикновено печелеше най-ниското ценово предложение.


Победителите в двата лота ще преасфалтират пътя, ще направят отводняването, ще поставят маркировка и пътни знаци. Срокът за изпълнение е година и половина, като работата по пътя не трябва да пречи на движението.


Оферти за пътя Каварна - Балчик и Кранево - Златни пясъци


"Автомагистрали Черно море" - Шумен 3.749


"Лена инженеринг конструкшън" - Португалия 3.950


"Пътно строителство" - Добрич 4.198


"Хидрострой" - Варна 4.464


"Пътстрой" - Варна 4.600


"Инжстрой инженеринг" - Варна 4.768


Оферти за пътя Варна - Бургас


фирма цена в млн. евро


"Автомагистрали Черно море" - Шумен 4.198


Холдинг "Пътища" 4.580


"Пътища и мостове" - Варна 4.657


"Лена инженеринг конструкшън" - Португалия 4.680


"Инжстрой инженеринг" - Варна 4.852


"Хидрострой" - Варна 5.094


"Пътстрой" - Варна 5.302


"Щрабаг" - Австрия 6.372

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK