Оборотът на борсата остана с летни стойности

Общата капитализация се запази над 10 млрд. лв.

Търговията на Българската фондова борса остана вяла и през август

© Анелия Николаева

Търговията на Българската фондова борса остана вяла и през августЛятото отново доказа, че е крайно слаб сезон за фондовата борса в България, макар това да се отнася и за останалия свят. Статистиката, публикувана в понедалнак, отчете общ оборот за август от 158 млн. лв., което все пак е над слабите 128 млн. лв., реализирани месец по-рано. Все пак обаче нивата от миналия месец са далеч над оборотите от пролетните месеци и рекорда от близо 400 млн. лв., завъртени през май.


Летаргичното представяне на борсата през август обаче беше съпроводено с ръст при доста от позициите, което повиши резонно общата пазарна капитализация и я задържа над 10 млрд. лв. При отделните компании статуквото се запазва с лидер БТК 2.8 млрд. лв., следвана от "Софарма" със 709 млн. лв. Следващите три места в топ 5 обаче твърдо са окупирани от компании от финансовия сектор - СИБанк с 557 млн. лв. и БАКБ с 416 млн. лв. На пето място влезе ДЗИ с пазарна капитализация от 393 млн. лв., като измести "Петрол". Финансовата група беше един от силно поскъпващите сини чипове за изминалия месец и това резонно повиши стойността му, както и помогна на SOFIX да достигне исторически рекорд.


Най-ликвидни през август остават компенсационните бонове, но на второ място се вмести и "Химко". Мястото му в престижната класация обаче не е голяма изненада, тъй като в края на юли Врачанският окръжен съд постанови да започне осребряване на имуществото му, с което реално беше отхвърлен оздравителният план дружеството. Това силно активизира продажбите по позицията, което понижи цената от 0.25 лв. в началото до 0.08 лв. в края на август, а през понеделник сделки се сключиха дори и на 0.05 лв. Общият брой сделки с "Химко" са 833 при над 3.9 млн. изтъргувани акции. Оборотът обаче е едва 373 хил. лв., което е определено от ниската цена на една акция.
Второто място по-ликвидност зае "Софарма" със 610 сделки и общ оборот от 1.72 млн. лв. за месеца. Интересът към компанията се засили в началото на месеца, след като излезе съобщението за предстоящо общо събрание на акционерите, на което ще се гласува двойно увеличение на капитала до 132 млн. лв. В първата петица по ликвидност влизат и два холдинга - "Синергон" и "Доверие обединен холдинг".


На облигационния сегмент ликвидността все още остава много ниска, като за целия месец на неофициалния сегмент са сключени общо 86 сделки за 25.8 млн. лв. Лидери са двете емисии на "Св. св. Константин и Елена" с по 12 и 10 сделки.


БТК остава с лидер по капитализация


Общ оборот 157.89 млн. лв.


Обща капитализация 10.62 млрд. лв.


Лидер по капитализация БТК (2.812 млрд. лв.)


Най-ликвидна позиция Компенсационни бонове (922 сделки)

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK