Активите на взаимните фондове гонят 190 млн. лв.

Само за месец те се покачиха с почти 17 млн. лв.

Нетните активи, които управляват българските колективни инвестиционни схеми - инвестиционни дружества и договорни фондове, вече са на крачка от 190 млн. лв., като се готвят да атакуват и нивото 200 млн. лв. 4 месеца преди края на годината. Към края на миналия месец общата сума на активите е 186.4 млн. лв., като нарастват с почти 17 млн. лв. спрямо месец по-рано, показват изчисленията на "Дневник", на база данни от БФБ - София. Средствата, привлечени от взаимните фондове, реално са повече, тъй като като тях трябва да се прибавят и тези на чуждите фамилии, предлагани у нас. Не всички от тях обаче обявяват активите си, което затруднява изчисляването им.


Основната причина за повишението на активите през август отново е в продажбите на дялове и акции, които са направили взаимните фондове. През месеца публично предлагане направи единствено "Алфа индекс топ 15". Най-сериозни продажби на дялове е направил "Райфайзен (България) балансиран фонд", чиито активи вече надхвърлят 15 млн. лв. спрямо малко над 10 млн. лв. към края на юли. Това прави фонда третия по-големина по нетна сума на активите, като зад него остава "Елана балансиран евро фонд" с 11.5 млн. лв.


През изминалия месец активите на едно от най-големите дружества у нас - "Ти Би Ай Евробонд", паднаха под 20 млн. лв., като към 31 август са 18.8 млн. лв.
Юли беше единственият месец, през който не навлязоха нови играчи на пазара, но индустрията през август нарасна с един и броят фондове стигна 35. Към тях трябва да се прибавят и тези на чуждите фамилии, чиито подфондове според данни на Комисията за финансов надзор са 37 към края на първото тримесечие на годината. От тях официално обявява продажбите си единствено "Пайниър", като към края на юни те са малко над 34.7 млн. долара, без в тази сума да е включен депозитът "Авангард". На пазара се предлагат и фондовете СГАМ чрез SG Експресбанк, "Капитал инвест" чрез Ейч Ви Би банк "Биохим", както и подфондове на австрийското управляващо дружество на Райфайзенбанк.


До края на годината се очаква да навлязат още няколко нови фонда на пазара. Към средата на месеца трябва да започне публичното предлагане на дялове на първия фонд на "Юг маркет" (подробности на страница X).


Сред новите фондове ще са и тези на управляващото дружество на бившия заместник финансов министър Красимир Катев "Аврора кепитъл". Очаква се то да даде поне три варианта на потенциалните си клиенти - балансиран, високорисков и нискорисков. Наскоро беше учредено и "Синергон асет мениджмънт", където основен акционер е едноименният холдинг. "Карол" пък направи фонд за инвестиции на регионалните пазари, чийто проспект беше одобрен от КФН през миналата седмица.


Участниците на пазара обаче са на мнение, че постепенно ще се регистрират все по-малко нови управляващи дружества, тъй като вече почти всички основни финансови групи имат подобни компании в структурата си. По-скоро сега съществуващите компании ще представят нови фондове, с което ще уплътнят фамилиите си от колективни инвестиционни схеми, коментират те.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK