"Ейжа голд" инвестира 2 млн. долара за проучвания в България

Канадската минна компания "Ейжа голд" (Asia Gold) отчете 6.3 грама злато на тон от частичните проучвания на злато в българската местност Ташлака на изследвана площ от 5.8 метра. Това обявиха от дружеството в съобщение до медиите. Резултатите са за периода между май и юли и по оценка на ръководството са доста окуражаващи.


С приключването на този етап на проучванията "Ейжа голд" на практика придоби 51 на сто дялово участие от съвместното дружество, което разработва този и още три обекта с обща площ 445 кв. км. Заедно с подразделението на британската "Кембридж минерал рисорсиз" - "Хиъруърд венчърс", канадската компания проучва за ценни метали още в селата Розино, Горноселци и Седефче в Югоизточните Родопи, както и в местността Диканите край Перник. За придобиването на пакета от 51 на сто "Ейжа голд" са инвестирали 2 млн. долара, което е предвидено в споразумението за джойнт венчъра.


Като най-важен резултат от програмата за 2006 г. от канадското дружество отчитат разработването на концептуален модел за минерализацията на злато в Ташлака, което се случва за първи път. Отчетените досега резултати пък увеличават значително шансовете за откриване на находище на злато в местността. Ще бъдат направени допълнителни проучвания, за да се определи размерът на запасите и точните параметри на находището, заявява в съобщението Андрю Колин, управляващ директор на "Кембридж минерал рисорсиз".


"Ейжа голд" придоби правата за участие в съвместното дружество с "Хиъруърд" от филиала на американската "Айвънхоу" - "Айвънхоу болканс" (Ivanhoe Balkans). Параметрите на споразумението предвиждат канадската фирма да инвестира общо 4 млн. долара до края на май 2009 г. в разработките на територията на България, срещу което ще може да притежава до 80 на сто от капитала в съвместното предприятие с "Кембридж". Досега "Хиъруърд" е разкрила златни залежи в находищата до Розино и до Доброселец. В златното находище в Доброселец има запаси от поне 450 хил. унции, което като пазарна цена се равнява на стотици милиони долари.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK