Банките спечелиха 1 млрд. лв. от лихви по кредити

Близо 45% от тях са дошли от потребителски и ипотечни заеми

Приходите от лихви по кредити в края на юли преминаха 1 млрд. лв., сочат данните на Българска народна банка. Анализът на структурата на тези постъпления и сравнението им през същото време на миналата година водят до няколко извода. От една страна, за пореден път ясно се вижда защо банките толкова държат да развиват активен бизнес в сегмента на банкирането на дребно, особено на полето на потребителските и ипотечни кредити - приходите от тях са най-високи. При общ дял на заемите за домакинствата в портфейла на банките от 35% делът им в приходите от лихви е около 45 на сто. От друга страна, се очертава и доказва още една тенденция - спадът в лихвените равнища се отразяват върху дохода на банките. При ръст на кредитите от 23% през последните 12 месеца доходът от лихви се е увеличил с 11 на сто. Това сравнение, макар да не е най-точно, все пак отразява намалението в лихвите. През последните дванадесет месеца те са спаднали средно с около 2 пункта - от 11.6 на 9.8%. Най-осезателно са спаднали тези по потребителските заеми - с около 3 пункта (от 13 на сто до 10% годишно). При ипотечните кредити в левове лихвите през юли 2005 г. са били на ниво 9.26%, докато дванадесет месеца по-късно - 8.84%. При анализа трябва да се отчита и продажбата на кредити, които вече надхвърлиха 2 млрд. лв. и които изкривяват реалната картина за банковия пазар.


До този момент най-голям дял в приходите от лихви имат търговските заеми - 62%, или над 620 млн. лв. Това е логично, като се има предвид, че те заемат и най-голямо място в портфейла на институциите - над 60 на сто.


Потребителските кредити се открояват с това, че те като обем заемат 22% от заемите в сектора, но в същото време са допринесли за около една трета от приходите от лихви, или 320 млн. лв. Тъй като целият сектор върви към концентрация, постъпленията също не правят изключение. Около 92% от приходите по потребителски заеми се държат от десетте най-големи банки у нас. При жилищните кредити този процент е 84. Финансовите институции имат и още 92,.6 млн. лв. приходи от обслужване на заеми.


Три банки - ДСК, ОББ и "Биохим", държат 61% от портфейла с потребителски заеми у нас. Класацията остава непроменена вече няколко години въпреки засилената конкуренция. Две от институциите - ОББ и "Биохим", увеличават своя пазарен дял в сравнение с юни 2005 г. благодарение на добрите и най-вече атрактивни продукти, които пуснаха през последната година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK