"Холсим България" откри най-модерната пещ за клинкер в България

"Холсим България" откри обновения си пещен комплекс за производството на клинкер (междинен продукт за производството на цимент) в с. Бели Извор. Капацитетът на пещта е увеличен от 1.4 хил. на 2.5 хил. т дневно, съобщи Тодор Костов, изпълнителен директор на компанията. Инвестициите, направени досега за модернизацията, възлизат на 26.5 млн. евро. Предвижда се до средата на следващата година в по-малки проекти да бъдат вложени още 5.4 млн. евро. Цялостната модернизация е извършена за периода от март 2005 г., когато стартира проектирането, досега, когато приключват тестовете на изградените подобрения. Финансирането на проекта се извършва чрез собствени средства на "Холсим груп" и краткосрочни банкови заеми. След подобренията на пещта консумираната енергия за подгряване на клинкера ще намалее с 15%, като за гориво ще могат да се използват освен въглища и алтернативни горива, в т.ч. автомобилни гуми и различни видове пластмаси. Инвестицията ще подобри не само енергийната ефективност на пещта. Използването на алтернативни горива ще намали вредните емисии, изхвърляни от завода в атмосферата. Според експерти на компанията по екологични показатели за момента пещта е най-чистата в цяла Европа. Всички строително-монтажни дейности и електрическите инсталации и автоматизации са реализирани от български дружества.


Производственият капацитет на пещта е увеличен, за да може компанията да отговори на растящото търсене на цимент, което през последните години бележи 30% ръст на годишна база. Според Костов дори е възможно, ако през октомври и ноември времето е топло, да има недостиг на цимент.


"Холсим" присъства в България от 1997 г., когато закупува 51% от "Белоизворски цимент" за 32.5 млн. долара, а през следващите 4 години придобива още 48.9% за 13.2 млн. долара. Досега "Холсим" е инвестирал в България малко под 68 млн. евро. В края на 2004 г. дружеството закупи и плевенския циментов завод от гръцката "Хайделберг цимент". Компанията притежава и осем кариери за инертни материали. В момента тя стъпва и на пазара за бетон и вече има закупени три бетонови възела в югоизточната част на страната. Дружеството държи 30% от продажбите на цимент в страната. След модернизацията заводът в Бели Извор ще произвежда 1.1 млн. т цимент годишно, а капацитетът на този в Плевен е 280 хил. т.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK