Започва война за пазара на лекарства

Анонимна публикация сблъска фармацевтични гиганти

Истинска война за пазара на лекарства, включително с непозволени средства, се разгоря през изтеклата седмица. В четвъртък миналата седмица във вестниците "24 часа" и "Труд" излезе платена публикация от името на фармацевтичната компания "Астра Зенека" - България. С нея се отправяха обвинения за некоректно и неетично поведение на друга фармацевтична фирма.


Въпреки че конкретно име на компания не беше посочено, от обявата се подразбираше, че се визира "ГлаксоСмитКлайн", а поводът е нейната нова оранжева карта, с която пациентите могат да получат на половин цена медикаментите си (съобщение за тази карта "ГлаксоСмитКлайн" публикува три дни по-рано в същите медии).


От "ГлаксоСмитКлайн" категорично отказаха да коментират публикацията с мотива, че тя не се отнася за тяхната компания. От "Астра Зенека" пък заявиха, че те не са изпращали подобен текст в редакциите.
Оранжевата карта беше въведена от "ГлаксоСмитКлайн", след като


лекарствата на фирмата отпаднаха
от реимбурсната листа на здравната каса. Поради това компанията задели 3.5 млн. лв. за срок от шест месеца, докато се проведе следващата процедура за лекарствата, които плаща касата. Чрез картата пациентите ще плащат около 50% от цената на лекарствата, което е почти същата сума, която са плащали и досега. Подобен социален проект (TogetherRx) се осъществява и в САЩ, като в него участва и "Астра Зенека".


"Никога не сме си позволявали да правим неприлично големи корпоративни печалби на гърба на българския пациент, да подвеждаме институции като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването и след това да налагаме квазихуманитарни кампании, крайната цел на които е запазване на пазари зад прикритието на оранжеви грижи за пациента", се казва в публикацията, чийто автор сега се издирва от всички замесени.
Тази публикация не е наше дело и в момента правим проучване кой е виновен за нея, заяви за "Дневник" Зоя Паунова, мениджър на "Астра Зенека" за България. Тя подчерта, че вече са се свързали с адвокатите на фирмата, за да разберат откъде е дошла поръчката. Изненадана съм, че в България са възможни подобни публични изяви от името на една фирма без нейното съгласие, заяви Зоя Паунова. Според нея всеки, който познава начина на работа на "Астра Зенека", ще разбере, че компанията не може да бъде източник на подобна информация.


Представителството на "Астра Зенека" в България днес излиза с


опровержение на платеното съобщение


от 14 септември. Съдържанието и стилът на подобна публикация са в разрез с духа и цялостната политика на "Астра Зенека", се казва в опровержението. В него обаче не е уточнено кой е виновен за скандалната публикация.


От рекламния отдел на "24 часа" не коментираха по телефона кой е подал текста. Ние работим с рекламни агенции, като при всяка платена публикация се подписва декларация за отговорност, подчертаха оттам. За публичния имидж на "Астра Зенека" се грижи PR-агенцията М3 communications Group, научи "Дневник". Оттам обясниха, че само опровержението е поръчано при тях. Първият текст обаче не е минавал през агенцията. Собственикът на агенцията Максим Бехар заяви пред "Дневник", че ако компанията искаше да публикува нещо, със "сигурност биха го консултирали с нас". За мен това е абсурдна история, каквато нямам спомен да се е случвала с българските медии, каза той.


Напрежениeто на фармацевтичния пазар


започна след процедурите за договаряне на лекарства на здравната каса. До договарянето поради пропуски в документацията не бяха допуснати шест фирми, между които и "ГлаксоСмитКлайн". Според представителите на касата фирмата не е спазила изискванията за участие. Имаше нередности в цялата документация, потвърди вчера директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Тя уточни, че фирмата е била уведомена, но пропуските не са били отстранени в срок. Мениджърите на компанията не приемат аргументите на касата. Те заведоха съдебно дело срещу здравноосигурителната институция, което е насрочено за началото на следващата година. Представители на "ГлаксоСмитКлайн" заявиха, че от години участват в процедурата с идентичен формат документи, без да е имало възражения от НЗОК. Те смятат, че липсват прозрачност и ясни критерии при провеждането на договарянето за лекарствата.


Въпреки споровете медикаментите на "ГлаксоСмитКлайн" за лечение на астма и епилепсия отпаднаха от реимбурсния лекарствен списък, който влезе в сила от 1 септември. Една част от тях бяха заменени с продукти на "Астра Зенека". Другите отстранени заради нередовни документи фирми са Sandoz (представлявани от "Екофарм" ЕООД), "Адифарм" АД, Ferring-Leciva (представлявани от "Борола" ЕООД), Zentiva Прага (представлявани от ТП "Зентива интернешънъл"), Schering - Plough Europe. На този етап няма информация някоя от тях да е оспорила в съда решението на касата.


Публикуването на новия списък предизвика вълна от протести на болните от астма, епилепсия и паркинсон. Болните, свикнали с един препарат, трудно се адаптират към друг и това може да доведе до влошаване на тяхното здравословно състояние, каза Емилия Тодорова, координатор на Асоциацията на българите, болни от астма.


Пациентите трябва да участват


при вземането на решение или поне да бъдат уведомявани предварително за промените, призова и Веска Събева от Фондацията на родители на деца с епилепсия. От НЗОК обаче увериха, че всички нови медикаменти, които са включени в реимбурсния списък, са одобрени и регистрирани от Агенцията по лекарства, което означава, че са ефективни и качествени.


"Дневник" се обърна в неделя и към други представители от бранша за позицията им по скандала, но те не пожелаха да се намесват.


----------------------------------
Пазарът на лекарства в България през последните години се развива динамично, като конкуренцията в него расте непрекъснато. По данни на Изпълнителната агенция за лекарства за миналата година той е нараснал с 80 млн. лв. и е достигнал 768 млн. лв. Парите на здравната каса за медикаменти за тази година са 270 млн. лв. Битката за включване на препаратите на една фирма в реимбурсния списък на НЗОК е голяма, защото по този начин тя си осигурява стабилни доходи. Затова при всяко договаряне на лекарства има недоволни.


...............................


"Астра Зенека": Опитваме се да установим кой е поръчал тази публикация


"ГлаксоСмитКлайн": Няма да коментираме. Не се отнася за нас

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK