Държавата иска гаранции за падналия таван на летището

Терминалът може да заработи до края на 2006 г.

Австрийската компания "Щрабаг", която строи новия терминал на летище София, и холандската консултантска компания НАКО да представят доказателства за годността на конструкцията на падналия през миналата година окачен таван в сградата. Това иска транспортното министерство от изпълнителя, съобщи министър Петър Мутафчиев. Той обясни, че експертите не са получили достатъчно документи до момента, с които да се докаже, че съоръжението е сигурно. Дирекцията за национален контрол също смята, че доказателствата са недостатъчни, но "Щрабаг" твърди, че таванът е сигурен. Експертиза за издръжливостта на плочите на тавана и на поносимостта на механични натоварвания са необходими, за да се подкрепят твърденията на австрийската компания. При падането на тавана бяха назначени две технически експертизи, които завършиха с извода, че няма гаранции за сигурността на конструкцията. Таванът падна още преди да е пусната сградата.


Проблемът ще се разисква на среща днес между регионалното и транспортното министерство и строителния надзор. Една от възможностите е да се направи ремонт на целия таван от 5000 кв.м, като строителният надзор приеме частичното терминала. Ремонтът да приключи до два месеца и да е за сметка на изпълнителя. Министърът подкрепя този вариант, защото ще позволи изграждането на магазини и други търговски обекти и ще позволи терминалът да заработи до края на 2006 г. Другата възможност е строителният надзор да отложи приемането. Намеренията на министерството бяха строителният надзор да даде разрешение за ползване до 15 септември, което не се случи. В момента се правят 72-часови проби на системите за сигурност и багаж на новия терминал, които ще приключат днес.


С "Щрабаг" е постигнато договореност да бъде подменен изцяло асфалтът на една от дефектиралите рульожки и да бъде подменена 70% част от пропукалата се настилка на пероните към терминала. Ще бъде използван нов състав на битума за настилката. Тези дефекти се появиха преди две години и с изпълнителя се водеха спорове за причините. Бяха направени две експертизи, които доказаха, че формулата на битума е виновна за дефектите. Строителят иска допълнително 15 млн. евро, а държавата - неустойка за закъснението от две години.
-----------


България и Румъния ще правят функционален блок на РВД, съобщи министър Петър Мутафчиев. Въпросът за създаването му ще се обсъжда на българско-румънската смесена комисия. До момента двете страни са подписали протокол за намерение. Евроконтрол ще определи функциите на двете ръководства на въздушните движения. Към блока може да бъде привлечена и Сърбия, обясни той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK