"Софарма" сезира прокуратурата за увреждане на имиджа

"Софарма" ще сезира главния прокурор и Комисията за финансов надзор за системно и тенденциозно увреждане интересите на акционерите на втората по големина публична компания в България от страна на длъжностни лица от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Това обявиха във вторник от фармацевтичната компания. Съветът на директорите е взел решението след оповестената в понеделник заповед на ИАЛ за изтегляне на две партиди с ампули нивалин. За втори път в рамките на по-малко от три месеца в нарушение на действащото законодателство ИАЛ оповести публично неверни твърдения за безопасността на лекарствата на "Софарма" АД, заявиха от компанията, ръководена от Огнян Донев. Оттам подчертаха, че препоръчаните за изтегляне лекарства са качествени и абсолютно безопасни за здравето на българските пациенти. Въпреки това от "Софарма" ще изтеглят максимално бързо двете партиди.


Живеем в демократична държава и всеки може да сезира прокуратурата за каквото пожелае, коментира във вторник шефът на ИАЛ д-р Емил Христов. Твърдя, че действията на ИАЛ се ръководят единствено от изпълнението на Закона за лекарствата и от грижата за здравето на българското население, допълни той. Според д-р Христов ампулите не отговарят на изискванията за качество.


Спорните ампули бяха открити в софийска аптека при проверка на ИАЛ. При нея бяха проверени и продукти на "Милве", "Балканфарма - Троян" и "Медика". От ИАЛ обявиха, че не отговарят на изискванията и две опаковки ацетилин от две партиди на "Милве". Шефът на компанията не беше открит във вторник за коментар.


Нивалин е първото оригинално българско лекарство, което тази година ще чества своята 50-годишнина. То се прави от кокичета и лекува неврологични заболявания, болест на Алцхаймер и др.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK