Полски фонд приготвя до 60 млн. евро за България

Собственикът на дружеството участва като финансов инвеститор в сделката за БТК

Най-големият фонд за дялови инвестиции в Централна и Източна Европа - Polish Enterprise Fund VI, ще инвестира 50 до 60 млн. евро в придобиване на едно до две български дружества. Това обяви в четвъртък Станислав Кнафлевски, партньор в управляващото дружество, което ръководи дейността на фонда - полското "Ентърпрайс инвестърс" (Enterprise Investors), което е водещо по активи в региона. Интересите на Polish Enterprise Fund VI в България са насочени към компании от сектора на продажбите на дребно и финансовите услуги - потребителското финансиране и лизинга, обясни Кнафлевски при представянето на фонда в четвъртък в София. Станислав Кнафлевски ще отговаря за развитието и инвестициите на новото дружество в България.


Сумата, набрана от създаването на Polish Enterprise Fund VI, е 658 млн. евро, от които около 330 млн. евро се предвижда да бъдат вложени в изкупувания на предприятия в страни от Централна и Източна Европа, различни от Полша, обявиха още от управляващото дружество. Освен сектора на търговията на дребно и финансите цел на Polish Enterprise Fund VI ще бъдат дружества от сферата на потребителските стоки, производството, медиите и телекомуникациите, IT и фармацевтичния сектор. За първи път фонд на "Ентърпрайс инвестърс" ще търси възможности за придобивания и в Украйна и Хърватия, информираха още от ръководството на компанията.


До този момент компанията е регистрирала пет частни инвестиционни фонда, които са инвестирали близо 900 млн. евро в над 100 компании в най-различни сектори от региона. Самото управляващо дружество пък участва в собствеността и управлението на повече от 80 компании, стойността на реализираните инвестиции в които надхвърля 1 млрд. евро. Приходите на компанията от успешни сделки - от придобиване на мажоритарни дялове до препродажба с печалба, се равняват на 376 млн. евро за последните две години. Полското дружество работи като типичен финансов инвеститор - изкупува дялове от фирми със заемни средства (leveraged buyout), оздравява мениджмънта и бизнеса им и ги продава на печалба.
--------------


"Ентърпрайс инвестърс" беше един от партньорите на американската "Вива Венчърс" по финансирането на покупката на мажоритарния дял от Българската телекомуникационна компания при приватизацията й преди две години. В сделката тогава освен поляците участваха още EБВР, холандската банка за развитие "Абу Даби инвестмънт ауторити", исландският милиардер Тор Бьорголфсон, фондовете ECM и Swiss Life Private Equity Partners, както и собственикът на Обединена българска банка - Националната банка на Гърция. Мениджърът на "Ентърпрайс инвестърс" за България Станислав Кнафлевски участва и в управителния съвет на телекома.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK