Нови рестрикции срещу длъжниците на банките

Потребители виждат заплаха

Банките ще могат да изискват цялата сума по отпуснат от тях кредит при неплащане на една или повече вноски. Това гласи нов текст в Закона за банките, публикуван в Държавен вестник в края на август, съобщи в. "24 часа". Тази промяна стана повод за много и различни мнения в сряда.


От една страна са банките, които твърдят, че на практика новият член 42 не променя нищо за голяма част от хората, теглили кредит. "Ударени" ще са неколцина, които са наистина недобросъвестни, казват банкери. От организациите, които следят за спазването на правата на човека, обаче виждат реална заплаха в новия текст. Другото смущаващо е, че този текст е скрит в заключителните разпоредби на Закона за договорите за финансово обезпечение, при положение че може да засегне един милион кредитополучатели.


"И в досегашния текст на закона се предвиждаше възможност за събиране на цялата сума по кредита. С редакцията обаче отпада възможността различните съдилища да тълкуват различно нормативния акт. Банките нямат намерение да подхождат агресивно към коректните си длъжници, които са изпаднали във временни затруднения. С новия текст се нарушава единствено досегашният комфорт на недобросъвестните длъжници, което е в интерес на обществото." Така коментира председателят на Асоциацията на търговските банки и главен изпълнителен директор на Булбанк Левон Хампарцумян. Шефът на ОББ Стилиян Вътев обясни, че едва ли някоя банка при съществуващата конкуренция ще изиска издаването на изпълнителен лист за цялата сума при една или две неплатени вноски. Той обясни обаче, че не е нормално при неплащане на три вноски банките да получават по едва 1000 лв. (колкото често са три вноски по ипотечен заем), каквато е сегашната практика, а да са длъжни да го провизират на 100%, както изисква БНБ.
"Законът създава заплаха, но до момента, в който той не бъде приложен по порочен начин, не може да се каже, че директно ограничава правото на собственост", коментира Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. Според Ивета Минкова, главен секретар на Федерацията за защита на потребителите, не е редно да се вади изпълнителен лист за цялата дължима сума. "Вече едва ли не за всяко нещо на потребителя му се вади изпълнителен лист. Преди това е редно да те уведомят, предупредят и изчакат", каза тя.


Банките не са единствените институции, които се опитват да се защитят от некоректни длъжници. Електроразпределителните дружества например спират тока на десетия ден, ако не се плати сметката. БТК още на втория ден след крайния срок на плащане също предприема действия.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на жддсбсхб
  *****

  Стига сте му правили скрита реклама.

 2. 2 Профил на анонимен
  *****

  Всеки да си прави сметката. На когото му е слаб акъла да му як гърба /българска поговорка/.

 3. 3 Профил на Анонимен
  *****

  На никого не трябва да се цепи басма .Всеки трябва да си плаща.

 4. 4 Профил на Добри Божилов
  *****

  Този член не е случаен. Възможно е банките да имат проблеми и затова да им улесняват процедурите. Проблемите не са изключени с оглед на хаотичното развитие на кредитния пазар и раздаването на пари на хора в нестабилна и бедна икономика, които са ненадеждни платци.

 5. 5 Профил на будала
  *****

  не е случаен-започва голямото "Тръскане" на клона , що будали ще изпадат , що новодомци ще станат квартиранти - що майстори ще си купят по 300 евро кв ново строителство !
  българина не разбра,че вземането не е като даването - идва "НОВОТО ВРЕМЕ" , т.е. УЗРЯВАНЕТО
  то ни е време - иначе още ще сънуваме залпа на Аврора и евтинията

 6. 6 Профил на бай Пешо
  *****

  Да ви РЕСТРИКТИРА доброто, та да научите български език, о, неразумни юроди Бориславчо и особено теб Симиончо/ виж си само името бе чедо/. РЕКОХ!!!

 7. 7 Профил на уууу
  *****

  Теглете си парите от банките .Задават се фалити на банки поради несъберяемост и слаба ликвидност.А това е верижна реакция ,понеже банките са във всеобща задлъжнялост една към друга.Такава практика банката да си иска цялата сума дадена в заем преди срока на анюитета няма в целиа свят. Та това е ясен признак.

 8. 8 Профил на Чичо Том
  *****

  Уредбата е потенциално несправедлива. Но банката няма полза да се забърква в съдебни епопеи, за нея е важно клиентът да си плаща, дори да закъснява отвреме-навреме.

 9. 9 Профил на $$$
  *****

  Време е да увиснат няколко десетки хиляди новодомци, да се напълни пазара на невдижими имоти с апартаменти за продажба, и да слязат цените до по-реални равнища :))

  Крайно време е, тази еуфория от 5 години насам трябва да и дойде края.

 10. 10 Профил на Z
  *****

  Трябва да се изпише задължително, че Банката трябва да уведоми кредитополучателя писмено за негово просрочено задължение.Клиентът може да е забравил. Не забравяйте, че сега клиентите имат по няколко кредита-ипотечен,потребителски,кредитна карта/няколко/,овърдрафт по дебитна карта,лизинги и т.н.Така, че може да забрави. Нормален е срока от 3 месеца на изчакване.Има банки ,като ОББ ,които не уведомяват въобще клиентите си,когато са в просрочие, просто чакат докато дойде времето за подаване на молба за изпълнителен лист- до сега след 90 -я ден просрочие и започват делото. Клиентът даже не чува за делото,а могат да поканят клиента на среща, за да се реши проблема по някакъв начин,трябва гъвкавост от страна на Банката. А ако няма какво да му вземат погват всички обвързани с кредита и към всеки за цялата сума. Запорират се всякакви доходи- заплати също.Като не успеят за около година да съберат целия кредит, го продават на фирма за събиране на кредити. Интересното е,че продават целия кредит, без да са приспаднати внесените междувременно суми/на клиента казват,че сумите ще ги приспадне фирмата:)))/. Имам познати,които са поръчители и в момента берат големи ядове с такъв проблем, и преди това банката, а после и фирмата насочват изпълнението само към поръчителите,които имат официални доходи,другите поръчители не ги пипат.За продажбата Банката също не уведомява предварително клиента.Фирмата носи уведомлението едновременно от Банката и от себе си. Ясно е,че банките трябва да си приберат парите, но трябва да е законно и етично, а не като заложна къща. Ако служителите им не търсят кредитополучателите за вноските, за какво им плащат заплатите/или спестяват разходи за телефони и гориво за посещението/. Най-големия майтап е , че длъжника предложи на Банката да обезпечи няколкото потребителски кредита с недвижим имот и да преобразуват кредитите в един ипотечен дългосрочен/защото потребителските са краткосрочни/ и получаващата се по-малка вноска той ще може да я плаща без проблем, но Банката отказа.Има и друга причина да искат банките да правят предсрочно изискуем кредита за една неплатена вноска.Когато обезпечението е апетитно и има интереси за него от приятели на Големите шефове на Банките или от самите тях/на търговете се явяват подставени лица/ , да се вземе имуществото на ниска цена/особено апетитни имоти/. Та така е с нашите банки.Това го правят и други банки.

 11. 11 Профил на Гуньо
  *****

  може и да сте прав в разсъжденията си,но сега сме 2006 год - времето на безплатните неща замина безвъзвратно (((((((((((

 12. 12 Профил на з
  *****

  Къде пише за безплатно?Изглежда не сте прочели всичко в текста. Пише,че са некоректни, никъде не пише,че нямат право да си съберат парите. Познавам Банковата система повече от добре/познайте от къде:)))/. Има достатъчно коректни банки, които работят по етични правила, и са достатъчно гъвкави за да могат заедно с клиента да решат проблемите. Напълно съм запознат с факта, че банките нямат полза да се замесват в съдебни дела, особено в дела с нараснала по време на кредита оценка на обезпечението/недвижими имоти/,защото след неуспешната продажба на търговете за обезпечението, банките имат интересни проблеми. Но изглежда някои тромави и с "управители от миналото" банки не искат да се променят. Трябва малко гъвкавост и да се размърдат най-после.По-голямата част от просрочените кредити могат да се спасят от "предсрочна изискуемост".
  Подчертавам, че Банките имат право да си приберат парите,съгласен съм с Гуньо че безплатни неща няма, но мисля също че трябва да става по коректен начин спрямо клиента/изключвам клиентите-мошеници, но по-голямата част от клиентите не са такива/.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK